SOS από τους επιστήμονες: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τη θερμοκρασία των ωκεανών

SOS από τους επιστήμονες: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τη θερμοκρασία των ωκεανών Facebook Twitter
Οι ωκεανοί θεωρούνται η πιο σαφής ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
0

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε το 2019 η θερμοκρασία των θαλασσών, καταδεικνύοντας την «αδιάψευστη και επιταχυνόμενη» υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ωκεανοί θεωρούνται η πιο σαφής ένδειξη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της θερμότητας των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Η νέα ανάλυση που επικαλείται ο Guardian, καταδεικνύει πως τα τελευταία πέντε χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί για τους ωκεανούς. Η θερμότητα με την οποία επιβαρύνονται οι ωκεανοί ισοδυναμεί (θεωρητικά) με τη χρήση 100 φούρνων μικροκυμάτων από κάθε κάτοικο της γης, μέρα και νύχτα.

Οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε ισχυρότερες καταιγίδες και διαταράσσουν τον υδρολογικό κύκλο, που συνεπάγεται περισσότερες πλημμήρες, εντονότερες ξηρασίες και πυρκαγιές, καθώς και άνοδο στη στάθμη των θαλασσών. Επιπλέον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι ολοένα και περισσότεροι ωκεάνιοι «καύσωνες» καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή.

«Οι ωκεανοί είναι αυτοί που πραγματικά μαρτυρούν την ταχύτητα της υπερθέρμανσης της γης» εξηγεί ο καθηγητής Τζον Έιμπραχαμ του πανεπιστημίου Σεν Τόμας στη Μινεσότα και εις εκ των συγγραφέων της ανάλυσης, προσθέτοντας: «Χρησιμοποιώντας τους ωκεανούς, διαπιστώνουμε μία συνεχόμενη, αδιατάρρακτη και επιταχυνόμενο ρυθμό υπερθέρμανσης στον πλανήτη γη. Κι αυτά είναι φρικτά νέα».

«Χρησιμοποιώντας τους ωκεανούς, διαπιστώνουμε μία συνεχόμενη, αδιατάρακτη και επιταχυνόμενο ρυθμό υπερθέρμανσης στον πλανήτη γη. Κι αυτά είναι φρικτά νέα».

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Advances In Atmospheric Sciences, βασίζεται σε ωκεάνια δεδομένα κάθε πιθανής πηγής. Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από τα 3.800 πλωτά εργαστήρια μετρήσεων του δικτύου Αrgo, αλλά και συσκευές βαθυθερμογραφημάτων που έχουν ριφθεί στους ωκεανούς στο παρελθόν.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών με επιταχυνόμενους ρυθμούς, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα. Από το 1987 έως το 2019 ο ρυθμός είναι 4,5 φορές ταχύτερος απ'ότι μεταξύ 1955 -1986, ενώ στην πλειονότητά τους οι ωκεάνιες περιοχές εμφανίζουν άνοδο στην θερμική ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή προκαλεί μεγαλύτερες καταιγίδες και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, εξηγεί ο Έιμπραχαμ: «Όταν η γη και οι ωκεανοί θερμαίνονται, αυτό αλλάζει τον τρόπο που η βροχή πέφτει και εξατμίζεται. Ο γενικός εμπειρικός κανόνας λέει πως οι ξηρές περιοχές θα γίνουν ξηρότερες και εκείνες με την πολλή υγρασία, ακόμη πιο υγρές, ενώ οι βροχοπτώσεις θα σημειώνονται με μεγαλύτερη ένταση».

Οι θερμότεροι ωκεανοί προφανώς και θα επεκτείνονται, λιώνοντας τους πάγους και προκαλώντας άνοδο στη στάθμη των θαλασσών. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται η μεγαλύτερη άνοδος από το 1900 που κρατούνται αρχεία. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η στάθμη των νερών θα έχι ανέβει κατά ένα μέτρο έως το τέλος του αιώνα, προκαλώντας τον εκτοπισμό τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων παγκοσμίως και αλλάζοντας τις δημογραφικές ισορροπίες.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM