Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς: Στις φλόγες περιοχές που ζουν απειλούμενα με εξαφάνιση είδη αρπακτικών

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς: Στις φλόγες περιοχές που ζουν απειλούμενα με εξαφάνιση είδη Facebook Twitter
Φωτ.: Αντώνης Στούμπας / ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ
0

Για ασύλληπτη οικολογική καταστροφή από τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο κάνει λόγο σε ανάρτησή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Τεράστιες καταστροφές στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και απειλές για τις περιοχές που ζουν είδη υπό εξαφάνιση, είναι ο πρώτος απολογισμός καθώς η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς αλλά και σε άλλα πύρινα μέτωπα του Έβρου μαίνονται.

«Οι φλόγες καταπίνουν μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ενώ πλέον καίγεται και η θέση όπου βρίσκεται η αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση Μαυρόγυπα!» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 

«Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και 3 από τα 4 είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια Ασπροπάρη βρίσκονται εκεί ενώ ο πληθυσμός Μαυρόγυπα της περιοχής είναι ο μοναδικός αναπαραγόμενος στα Βαλκάνια!» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στην ανάρτησή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Ασύλληπτη οικολογική καταστροφή! Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, το διαμάντι της Θράκης, στις φλόγες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Η φωτιά που ξέσπασε χθες στη θέση Γκίμπραινα έρχεται να αποτελειώσει το έργο της περσινής καθώς είναι πολύ χειρότερη και καταστροφικότερη τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις όσο και σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

»Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν τεράστιες καταστροφές στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου καθώς οι φλόγες καταπίνουν μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλα και της Ευρώπης ενώ πλέον καίγεται και η θέση όπου βρίσκεται η αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση Μαυρόγυπα! Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη 🦅αρπακτικών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και 3 από τα 4 είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια Ασπροπάρη βρίσκονται εκεί ενώ ο πληθυσμός Μαυρόγυπα της περιοχής είναι ο μοναδικός αναπαραγόμενος στα Βαλκάνια!».

Συνεχίζει δε, λέγοντας πως «Αντίστοιχα, εξαιρετικά σοβαρή είναι η καταστροφή που έχει συντελεστεί στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου, μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται από την Αισύμη μέχρι την Τραϊανούπολη ενώ άκρως ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή και σε άλλα σημεία. Αν και είναι νωρίς για αποτίμηση της καταστροφής, θεωρούμε ως ένα ελάχιστο μέτρο για την προστασία της ορνιθοπανίδας την ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καταπονημένα πουλιά να βρουν έστω ένα καταφύγιο στις άκαυτες περιοχές.

»Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε τον χρόνο να χάνουμε κάθε καλοκαίρι το ανεκτίμητο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας. Στον απόηχο των πυρκαγιών πρέπει επιτέλους να υπάρξει και να εφαρμοσθεί ένας αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός που να διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tυφώνας Μίλτον: Πώς δημιουργείται και πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο

Περιβάλλον / Πώς ενισχύεται ο τυφώνας Μίλτον - Μπορεί να φθάσει «κατηγορία 6»;

Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι πιο γρήγορα και εμφανίζονται συχνότερα, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής - Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πώς μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη δράση για το κλίμα

Περιβάλλον / Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να παίξουν «ρόλο κλειδί» στη δράση για το κλίμα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πολίτες είναι περισσότερο διατεθειμένοι να μειώσουν το προσωπικό τους ανθρακικό αποτύπωμα εάν δουν πολιτικούς ηγέτες να κάνουν το ίδιο
LIFO NEWSROOM
Στο επίκεντρο μελέτης της βρετανικής Ε.Μ.Υ. οι φωτιές στην Ελλάδα για τον αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών

Περιβάλλον / «Τα δάση γίνονται καπνός σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βραζιλία» αναφέρει μελέτη του βρετανικού Met Office

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, καταλήγει η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Guardian με φωτογραφία από την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο - Τα δάση καίγονται και δεν μπορούν να «σώσουν» τη Γη
LIFO NEWSROOM