Φλόριντα: Έρευνα για μυστηριώδη θάνατο δελφινιού- Βρέθηκε με τραύμα στο κεφάλι

Φλόριντα: Έρευνα για μυστηριώδη θάνατο δελφινιού- Βρέθηκε με τραύμα στο κεφάλι Facebook Twitter
0

Αξιωματούχοι για τα άγρια ζώα στη Φλόριντα διερευνούν τον μυστηριώδη θάνατο δελφινιού, το οποίο εντοπίστηκε σε παραλία, με τραύμα στο κεφάλι, το οποίο κατά τα φαινόμενα προκλήθηκε από αιχμηρό αντικείμενο. 

Το ρινοδέλφινο, που εντοπίστηκε στην παραλία Fort Myers στα νοτιοδυτικά της πολιτείας στις 24 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θανατώθηκε εσκεμμένα, πιθανότατα ενώ το τάιζαν παράνομα. 

«Με βάση το σχήμα, το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του τραύματος, υπάρχει η υποψία ότι το δελφίνι καρφώθηκε ενώ ήταν σε στάση επαιτείας. Αυτή δεν είναι μια φυσική συμπεριφορά για τα δελφίνια και συχνά συνδέεται με την παράνομη σίτιση», ανέφερε σε ανακοίνωση η NOAA, η υπηρεσία  που μεταξύ άλλων είναι αρμόδια για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ. 

Το δελφίνι, ένα θηλυκό ενήλικο που θήλαζε, ήταν πάνω από το νερό, με το στόμα του ανοιχτό, όταν δέχθηκε επίθεση, σύμφωνα με το NBC. 

«Η νεκροψία αποκάλυψε ότι το δελφίνι καρφώθηκε στο κεφάλι με αντικείμενο σαν λόγχη, ενώ ήταν ζωντανό», επεσήμανε στην ανακοίνωση η NOAA. «Περαιτέρω εξέταση έδειξε ότι το τραύμα, πάνω από το δεξί μάτι, προκλήθηκε προτού πεθάνει το ζώο. Το ζώο φαίνεται να πέθανε από το τραύμα, το οποίο προκλήθηκε τη στιγμή του θανάτου του ή λίγο πριν από αυτή», ανέφερε ακόμη η υπηρεσία. 

Τώρα, η NOAA αναζητά στοιχεία για το περιστατικό και υπάρχει τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι πολίτες μπορούν να δώσουν πληροφορίες ανώνυμα. 

Η παρενόχληση, η πρόκληση βλάβης, η θανάτωση ή η σίτιση άγριων δελφινιών απαγορεύεται από τον νόμο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ και προβλέπονται πρόστιμα έως 100.000 δολάρια και έως ένας χρόνος φυλάκιση για κάθε παράβαση. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παράνομη σίτιση θαλάσσιων θηλαστικών είναι κάτι επιζήμιο και μάλιστα όχι μόνο για εκείνο που ταΐζεται. «Αυτά τα δελφίνια έχουν μάθει να συνδέουν τους ανθρώπους με την τροφή. Μόλις το μαθαίνουν αυτό, το διδάσκουν σε άλλα δελφίνια και εκείνα το διδάσκουν στα μικρά τους», επεσήμανε η Λόρα Ένγκελμπι, επικεφαλής του τμήματος της NOAA για τα θαλάσσια θηλαστικά. 

Εξάλλου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία επεσήμανε ότι τα δελφίνια που τα ταΐζουν μαθαίνουν να συνδέουν τους ανθρώπους, τα σκάφη και τον εξοπλισμό ψαρέματος με την τροφή. Κάτι που βάζει ανθρώπους και δελφίνια σε επικίνδυνες καταστάσεις. 

Τα βίαια περιστατικά με δελφίνια στον Κόλπο του Μεξικού δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Από το 2002 τουλάχιστον 27 δελφίνια- μαζί με αυτό- έχουν βρεθεί με ενδείξεις ότι τα χτύπησαν με όπλα, με βέλη ή ότι τα κάρφωσαν με αιχμηρά αντικείμενα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ