Φαινόμενο «La Niña»: Συνδέεται με την ξηρασία στην Ισπανία και άλλες περιοχές του κόσμου;

Φαινόμενο «La Niña»: Συνδέεται με την ξηρασία στην Ισπανία και άλλες περιοχές του κόσμου; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Το φαινόμενο «La Niña» που προκαλεί την ψύξη του ανατολικού Ειρηνικού κοντά στις ακτές της νότιας Αμερικής, θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη σοβαρή ξηρασία που επηρεάζει χώρες όπως η Ισπανία, το Μαρόκο και οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ξηρασίες που συμβαίνουν ταυτόχρονα στο ίδιο ημισφαίριο μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους λόγω της επίδρασης της La Niña. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αυτό συμβαίνει συνήθως υπάρχει μια σειρά παγκόσμιων επιπτώσεων που επηρεάζουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ευνοώντας εποχιακά μοτίβα, σε διαφορετικά μέρη στη Γη.

«Στην περίπτωση της Ιβηρικής χερσονήσου, και μετά από αρκετούς μήνες με σχεδόν καθόλου βροχή, μπορούμε να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι η La Niña είναι αυτή που προκαλεί αυτό το ξηρό και επίμονο μοτίβο, αν και η σχέση μπορεί να προσδιοριστεί μόνο από μεταγενέστερη μελέτη», εξηγεί ο Χουάν Χεσούς Γκονζάλες, φυσικός, ερευνητής στην ατμοσφαιρική δυναμική και εκπρόσωπος της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet).

Όπως σημειώνει ο Γκονζάλες αυτή η κατάσταση των χαμηλών βροχοπτώσεων δεν μπορεί ακόμη να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή: «Η ξηρασία είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό του κλίματος της χερσονήσου [Ιβηρικής] και αυτή η περίοδος απουσίας βροχής, που έχει ήδη διαρκέσει για ενάμιση μήνα, είναι λίγο πολύ φυσιολογική. Αυτό που είναι αφύσικο είναι αυτό που επισημαίνουν οι προβλέψεις: μέχρι τον Μάρτιο, αυτή τη στιγμή, δε φαίνεται ξεκάθαρο σενάριο βροχόπτωσης». 

«Αν η βροχή αργήσει να φτάσει, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάτι "ανώμαλο"», αναφέρει ο ειδικός και προσθέτει ότι αν τελικά μετρηθούν τρεις συνεχόμενους μήνες χωρίς βροχή, αυτό που θα έπρεπε να αρχίσουμε να ρωτάμε είναι εάν η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από αυτό κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση ξηρασίας επηρεάζει και άλλες περιοχές του πλανήτη, ακόμη και με «πιο αισθητό» τρόπο, ειδικά σε εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στο Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για παράδειγμα στις δυτικές ΗΠΑ, σημειώνεται η σοβαρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών, που εντάθηκε από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για «μια περίοδο ακραίας ξηρασίας, παρατεταμένης για περισσότερες από δύο δεκαετίες».

Με πληροφορίες από Ertnews

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Περιβάλλον / Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί κλιματική αναστάτωση, με ολοένα και πιο θανατηφόρα και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα να αναγκάζουν ρεκόρ ανθρώπων να μεταναστεύσουν
LIFO NEWSROOM
«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ