ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει δρόμους στην Ενέργεια

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει δρόμους στην Ενέργεια Facebook Twitter
Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει ολοκληρωμένα την αγορά της Ενέργειας, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων παραγωγής της, μέχρι την εκκαθάριση των συναλλαγών αγοράς και πώλησής της.
0

ADVERTORIAL


ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ
προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας παραμένει το υψηλό κόστος της Ενέργειας. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και των δικτύων διασύνδεσης, καθώς και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς, θα δώσουν λύσεις και παράλληλα θα δημιουργήσουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτό το νευραλγικό κλάδο για την ανάπτυξη της οικονομίας.


Πολύ μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα αναμένεται να έχει ο κλάδος της Ενέργειας τα προσεχή χρόνια. Το 2019, το επικαιροποιημένο εθνικό ενεργειακό σχέδιο προέβλεπε επιπλέον επενδύσεις €11,1 δισ. σε σχέση με το 2018, ενώ μέχρι το 2030 οι επενδύσεις που έχουν σχέση με την ενέργεια θα φτάσουν τα €43,8 δισ., με περίπου τα μισά να αφορούν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει ολοκληρωμένα την αγορά της Ενέργειας, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων παραγωγής της, μέχρι την εκκαθάριση των συναλλαγών αγοράς και πώλησής της


Ήδη έχουν ανακοινωθεί από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους επενδύσεις της τάξεως των €9 δισ., που είτε έχουν αρχίσει να εκτελούνται είτε θα ξεκινήσουν στο κοντινό μέλλον. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περίπου €5 δισ. επενδύσεις σε ΑΠΕ, €1,5 δισ. σε διασυνδέσεις σε CCGT και €700 εκατ. σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Για να προχωρήσουν οι επενδύσεις αυτές, απαιτείται χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα και τις αγορές κεφαλαίου.

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει ολοκληρωμένα την αγορά της Ενέργειας, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων παραγωγής της, μέχρι την εκκαθάριση των συναλλαγών αγοράς και πώλησής της. Με επενδύσεις που μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα €4 δισ., κατέχει την πρώτη θέση στις χορηγήσεις του κλάδου, κατακτώντας μερίδιο αγοράς πάνω από 30%. Επιπρόσθετα, για την επόμενη τριετία έχει προγραμματίσει ένα επενδυτικό χρηματοδοτικό πλάνο ύψους €3 δισ.

Εκτός από τη σταθερή υποστήριξη και τη συνεργασία με όλους τους παραδοσιακούς ομίλους του κλάδου, η Τράπεζα συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις χορηγήσεις για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές. Ενδεικτικό είναι ότι αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της κατά 25% την τελευταία πενταετία και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 40% στις συνολικές χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ.


Συνεπής στο ρόλο της ως «Τράπεζα της Ενέργειας», η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την προοπτική εξέλιξης της χώρας μας σε κόμβο στρατηγικής σημασίας για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Περιβάλλον
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ