Έρευνα: Πώς η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει τον πλανήτη- Και μόνο η μείωση, μπορεί να βοηθήσει

Έρευνα: Αν φας λιγότερο κρέας είναι σαν να αποσύρεις 8 εκατ. αυτοκίνητα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αν οι πολίτες της Βρετανίας που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος τις ελάττωναν, το αποτέλεσμα της κίνησής τους θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 8 εκατ. αυτοκινήτων από τους δρόμους, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα νέας έρευνας.

Όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι η πρώτη που υπολογίζει με ακρίβεια την επίδραση των διατροφών με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Από την πλευρά της η βιομηχανία κρέατος υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη μελέτη υπερεκτιμά τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον η κατανάλωσης κρέατος.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αν όλοι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρεάτος στο Ηνωμένο Βασίλειο τις μείωναν, θα υπήρχε πραγματικά μεγάλη διαφορά», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Peter Scarborough, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς το κρέας από τη διατροφή σας», τόνισε.

Έρευνα: Αν φας λιγότερο κρέας είναι σαν να αποσύρεις 8 εκατ. αυτοκίνητα Facebook Twitter
Φωτ.: BBC

Ο Peter Scarborough, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα Livestock Environment And People (LEAP), διεξήγαγε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 55.000 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε εκείνους που έτρωγαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, εκείνους που κατανάλωναν καθημερινά λιγότερο από 50 γραμμάρια κρέατος, σε εκείνους που έτρωγαν ψάρια, σε χορτοφάγους και σε vegan.

Αν και είναι γνωστό ότι η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από ό,τι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αυτό δεν έχει υπολογιστεί ποτέ με τέτοια λεπτομέρεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια Susan Jebb, επικεφαλής του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων και επιστήμονας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ίδια δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτό που κάνει αυτή την αξιολόγηση διαφορετική είναι ότι παίρνει τις διατροφές πραγματικών ανθρώπων και βασίζεται στις διάφορες μεθόδους παραγωγής που έχουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε. «Οι ερευνητές αξιολόγησαν με πολύ λεπτομέρεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών που τρώνε», σημείωσε.

Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή κάποιου που καταναλώνει μεγάλη ποσότητα κρέατος προκαλεί κατά μέσο όρο την παραγωγή 10,24 κιλά αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη κάθε μέρα. Κάποιος με χαμηλή κατανάλωση κρέατος προκαλεί σχεδόν τη μισή ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου (5,37 κιλά την ημέρα). Οι χορτοφάγοι και οι vegan «ευθύνονται» για περίπου 2,47 κιλά αερίων του θερμοκηπίου την ημέρα.

Έρευνα: Αν φας λιγότερο κρέας είναι σαν να αποσύρεις 8 εκατ. αυτοκίνητα Facebook Twitter
Φωτ.: BBC

Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι η πρώτη που εξετάζει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της διατροφής σε άλλα περιβαλλοντικά μεγέθη συνολικά. Αυτά είναι η χρήση γης, η χρήση νερού, η ρύπανση των υδάτων και η εξαφάνιση ειδών, που συνήθως προκαλείται από την απώλεια οικοσυστημάτων λόγω της επέκτασης της γεωργίας. Σε όλες τις περιπτώσεις εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος προκάλεσαν σημαντικά υψηλότερο αρνητικό αντίκτυπο σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο Nick Allen, διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Επεξεργαστών Κρέατος, δήλωσε ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι ελλιπείς. «Ένα από τα απογοητευτικά στοιχεία αυτής της έκθεσης είναι ότι εξετάζει μόνο τις εκπομπές από την κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο άνθρακας απορροφάται από τα λιβάδια, τα δέντρα και τους φράχτες [στα αγροκτήματα]. Αν λάμβαναν υπόψη αυτά τα ποσά, θα είχαμε πιθανώς διαφορετική εικόνα», είπε.

Απαντώντας σε αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής Peter Scarborough ανέφερε πως πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απορρόφηση άνθρακα από τα λιβάδια έχει μόνο «μέτρια επίδραση».

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Food» το 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και μια ανεξάρτητη επισκόπηση για το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) ζήτησε μείωση της κατανάλωσης κρέατος κατά 30% μέχρι το 2032, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων.

Έρευνα: Αν φας λιγότερο κρέας είναι σαν να αποσύρεις 8 εκατ. αυτοκίνητα Facebook Twitter
Φωτ.: BBC

Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Susan Jebb, ελάχιστα έχουν γίνει για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό ότι η ποσότητα κρέατος που καταναλώνουμε δεν συνάδει με τους περιβαλλοντικούς μας στόχους. Προς το παρόν, η συζήτηση δεν είναι πώς θα το κάνουμε αυτό, αλλά αν είναι πραγματικά απαραίτητο», δήλωσε.

«Στην περίπτωση της παχυσαρκίας οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να τρώνε κέικ και μπισκότα. Μπορεί να μην θέλουν να το ακούσουν, αλλά ξέρουν ότι είναι αλήθεια. Με το κρέας δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η καθηγήτρια τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους αγρότες κατά τη διάρκεια της μετάβασης, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσής τους. «Οι αγρότες μας προσπαθούν πολύ σκληρά να τα βγάλουν πέρα, περισσότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, και παρόλα αυτά εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στους αγρότες μας να αλλάξουν, και αυτό είναι κάτι αρκετά δύσκολο», είπε.

Σε απάντηση, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που τρώνε». «Η επίτευξη του στόχου του μηδενικού ισοζυγίου ρύπων αποτελεί προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση, και ενώ οι επιλογές τροφίμων μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η καλά διαχειριζόμενη κτηνοτροφία παρέχει επίσης περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η υποστήριξη της βιοποικιλότητας, η προστασία της υπαίθρου και η δημιουργία σημαντικού εισοδήματος για τις αγροτικές κοινότητες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Defra.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM