Επιστήμονες ανακάλυψαν ιριδίζον φίδι στο Βιετνάμ

Επιστήμονες ανακάλυψαν ιριδίζον φίδι στο Βιετνάμ Facebook Twitter
Πηγή φωτό Smithsonian
0

Το 2019, Αμερικανοί και Βιετναμέζοι επιστήμονες που έκαναν έρευνα για τη βιοποικιλότητα στις ζούγκλες και τα βουνά του Βιετνάμ, βρήκαν τυχαία ένα φίδι με παράξενη εμφάνιση.

Ήταν σκούρο και ιριδίζον, οι φολίδες του έπαιρναν μπλε και πράσινο χρώμα στο φως. Οι φολίδες ήταν μικρές, με ραβδώσεις και με παράξενο μοτίβο. Οι έμπειροι επιστήμονες δεν είχαν ιδέα τι ήταν. Και σύντομα ανακάλυψαν ότι μπροστά τους είχαν ένα είδος που δεν είχε ανακαλυφθεί.

«Ήταν μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή», ανέφερε ο Άριε Μίλερ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Smithsonian, ένας από αυτούς τους ερευνητές. «Το είδος έμοιαζε πολύ διαφορετικό. Τόσο διαφορετικό, που δεν ξέραμε την πρώτη στιγμή τι ήταν», συμπλήρωσε.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ιριδίζον φίδι στο Βιετνάμ Facebook Twitter
Πηγή φωτό BioOne

Οι επιστήμονες εντόπισαν το φίδι στην επαρχία Ha Giang, στο βόρειο Βιετνάμ. Παρατηρώντας την εμφάνισή του, υπέθεσαν ότι πρόκειται για είδος που κουλουριάζεται κάτω από το έδαφος ή από φύλλα. Τέτοια είδη φιδιών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν, λόγω του ότι ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης.

Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι το είδος ανήκει στο σπάνιο γένος Achalinus, που είναι γνωστό και ως «φίδια με τις παράξενες φολίδες», επειδή οι δικές τους φολίδες απλώνονται αντί να αλληλοεπικαλύπτονται, όπως στα περισσότερα φίδια. Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο 13 γνωστά είδη του γένους αυτού, έξι από αυτά το Βιετνάμ.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ιριδίζον φίδι στο Βιετνάμ Facebook Twitter
Πηγή φωτό BioOne

Οι ερευνητές ονόμασαν το φίδι Achalinus zugorum, προς τιμήν του Τζορτζ Ζουγκ, εφόρου ερπετών και αμφίβιων στο Smithsonian που συνταξιοδοτήθηκε. Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα τους βοηθήσει να καταλάβουν περισσότερα για αυτό το γένος φιδιών, οι εκπρόσωποι του οποίου συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από πολλά άλλα φίδια και μπορεί «κρύβουν» σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη των φιδιών.

Μετά την αρχική έρευνα, το φίδι μεταφέρθηκε στο Smithsonian, όπου πήραν δείγμα του DNA του και σύντομα θα επιστραφεί στο Βιετνάμ.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

Περιβάλλον / «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση
NEWSROOM