Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ

Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter
1

Δύο φώκιες που είχαν εντοπιστεί ορφανές, λίγες μόλις ημέρες μετά την γέννησή τους τον περασμένο Οκτώβριο, απελευθερώθηκαν στη θάλασσα των Κυκλάδων. 

Αφού πέρασαν τέσσερις μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στα Σπάτα, η Λένα και η Νικόλ κολυμπούν πλέον ελεύθερες στα νερά της περιοχής. «Έχοντας χωριστεί από τις μητέρες τους στην κρίσιμη ηλικία της μίας και τριών εβδομάδων αντίστοιχα, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν καθώς εξαρτούνταν ακόμα από την μητρική φροντίδα και τον θηλασμό», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η MOm.

Ντόπιοι τις είχαν τότε εντοπίσει με σημάδια αδυναμίας, αφυδάτωσης και κακής διατροφής, και η μεταφορά τους είχε κριθεί αναγκαία για την επιβίωσή τους. Όμως πλέον η εικόνα τους είναι αγνώριστη: η Λένα έφτασε τα 57.4 κιλά ενώ η Νικόλ τα 55 κιλά.

Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter

Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter

Μετά τις τελευταίες εξετάσεις, αποφασίστηκε η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον και αφέθηκαν ελεύθερες στις Κυκλάδες, όπου βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες αποικίες μεσογειακής φώκιας στο Αιγαίο, χάρη στις θαλάσσιες σπηλιές που χρησιμοποιεί το είδος για ξεκούραση και αναπαραγωγή.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της MOM, Πάνος Δενδρινός, τα ζώα παίρνουν τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν βοηθήσει στη διάσωσή τους, δείχνοντας ενδιαφέρον γι΄αυτά όπως η κa Λένα, στο Πόρτο Χέλι, η οποία φιλοξένησε στο σπίτι της επιστήμονες της Mom τις μέρες που εντοπίστηκε το ορφανό φωκάκι.

Επέστρεψαν στα νερά των Κυκλάδων οι φώκιες Λένα και Νικόλ Facebook Twitter

Η μεσογειακή φώκια εξαρτάται από τη μητέρα τους πρώτους 3-4 μήνες αλλά συμβαίνει κάποιες φορές, τα μικρά να παρασύρονται από ισχυρά θαλάσσια ρεύματα από τις σπηλιές όπου βρίσκουν καταφύγιο και οι μητέρες να μην μπορούν να τα εντοπίσουν.

Παρότι η Νικόλ και η Λένα, δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν και να μάθουν από τις μητέρες τους το κυνήγι ψαριών, πολύ σύντομα μετά την επιστροφή τους στην θάλασσα, άρχισαν να κυνηγούν συνεργατικά ένα κοπάδι ψάρια, καταδεικνύοντας πόσο έντονο είναι το ένστικτο επιβίωσης. 

 
Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδί κοιτάζει ενυδρείο.

Περιβάλλον / Στην Ελλάδα το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό ερευνητικό ενυδρείο στα Βαλκάνια

Θα φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ψάρια σε 700.000 λίτρα νερού. Ο χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ θα γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ