Ένας πολύχρωμος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία

Ένας πολύχρωμος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας βρέθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία Facebook Twitter
Στα δεξιά ο θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας - Φωτ.: Allen Murray/Cornwall Wildlife Trust (Guardian).
0

Ένας εξαιρετικά σπάνιος πολύχρωμος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε βρετανικά ύδατα.

Πρόκειται για τον θαλάσσιο γυμνοσάλιαγκα, Babakina anadoni ο οποίος έχει μήκος μόλις 2 εκατοστά. Το σπάνιο αυτό ζώο εντοπίστηκε στα νησιά Σίλι από τον εθελοντή δύτη, Άλεν Μουρέι που συμμετέχει στην πρωτοβουλία Wildlife Trusts Seasearch.

Ο γυμνοσάλιαγκας βρίσκεται συνήθως σε θερμότερα κλίματα αλλά σε κάθε περίπτωση το εύρημα είναι σπάνιο και έχει καταγραφεί επισήμως μόνο λόγες φορές κατά μήκος  της δυτικής ακτής της Ισπανίας και νοτιότερα στον Ατλαντικό.

Ο Ματ Σλέιτερ από το Cornwall Wildlife Trust και συντονιστής του προγράμματος Seasearch για την Κορνουάλη και τα νησιά του Σίλι, χαρακτήρισε το εύρημα ως «απίστευτο».

«Ήμασταν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι όταν ακούσαμε για τη θέαση αυτού του πολύχρωμου ζώου, ενός είδους που πιστεύουμε ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά. 

«Είναι ένας από τους ωραιότερους θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες που έχω δει και, δεδομένου ότι έχει λιγότερο από το μισό μέγεθος του μικρού δακτύλου, είναι εκπληκτικό που ο Άλεν το εντόπισε! Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά εκεί έξω που δε γνωρίζουμε για το θαλάσσιο περιβάλλον μας. Στοιχεία όπως αυτό από τους δύτες μας στο Seasearch είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να προστατεύσουμε καλύτερα τις θάλασσές μας», πρόσθεσε.

Οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες είναι παρόμοιοι με τα «ξαδέρφια» τους στη στεριά, αλλά είναι πολύ πιο πολύχρωμοι και με άλλο σχήμα. Τρέφονται με φύκια, ανεμώνες αλλά και άλλους θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Περιβάλλον / Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Το έργο «WATERWISE» του ΔΠΘ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τρεις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, στοχεύει σε λύσεις για τη λειψυδρία, καλύπτοντας τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες διαχείρισης νερού
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να καταργήσει όλους τους κανόνες για τη ρύπανση - Μπορεί κάτι να τον σταματήσει;

Ανάλυση / Ο Τραμπ θέλει να καταργήσει όλους τους κανόνες για τη ρύπανση - Μπορεί κάτι να τον σταματήσει;

Η EPA υπό τον Τραμπ προτείνει την κατάργηση του νομικού θεμελίου για τη ρύθμιση των αερίων του θερμοκηπίου. Κίνδυνος να μην υπάρχει πλέον ομοσπονδιακή προστασία απέναντι στην κλιματική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM