Είδος «υπό εξαφάνιση» ο δράκος του Κόμοντο - Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών

Είδος «υπό εξαφάνιση» ο δράκος του Κόμοντο - Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών Facebook Twitter
Αναθεώρησε το καθεστώς προστασίας του δράκου του Κόμοντο, από «ευάλωτο» σε «υπό εξαφάνιση» - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Ο δράκος του Κόμοντο, το μεγαλύτερο είδος σαύρας στον κόσμο, απειλείται με εξαφάνιση λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών που συρρικνώνει τους οικοτόπους του, σύμφωνα με την «κόκκινη» λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). 


 
Το είδος που ενδημεί σε μερικά νησιά της Ινδονησίας, ζει στις παρυφές των δασών ή την ανοιχτή σαβάννα, σπανίως σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων. 

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών που προκαλείται από την κλιματική κρίση, αναμένεται να επηρεάσει τα επόμενα 45 χρόνια το 30% των οικοσυστημάτων τους, σύμφωνα με την IUCN, η οποία αναθεώρησε το καθεστώς προστασίας του είδους, από «ευάλωτο» σε «υπό εξαφάνιση». 


Η αναθεώρηση αυτή που ανακοινώθηκε στη σύνοδο της Ένωσης στη Μασσαλία, είναι η πρώτη για τον δράκο του Κόμοντο σε διάστημα δύο δεκαετιών. 


Έρχεται μετά την πρώτη έγκριτη μελέτη για το πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει τις γιγάντιες σαύρες που συμπεραίνει πως «απαιτείται άμεση δράση προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξαφάνισης του είδους». 

Ωστόσο, πέραν του ότι τα πελώρια ερπετά δεν μπορούν να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, το πρόβλημα μείωσης του ζωτικού τους χώρου επιτείνει και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ενδεικτικά, η έκταση του βιοτόπου των δράκων στο νησί Φλόρες στα νοτιοανατολικά της Ινδονησίας, πιστεύεται πως έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 40% μεταξύ 1970 - 2000

«Λόγω της ανθρωπογενούς πίεσης, τα δάση περιορίζονται και αφανίζονται ενώ η σαβάννα καταστρέφεται από τις φωτιές και την υποβάθμιση. Να γιατί τα ζώα απομονώνονται σε μικρές περιοχές. Επιπλέον, τα οικοσυστήματά τους γίνονται ακόμη μικρότερα λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών» εξηγεί ο Γεράρδο Γκαρσία, φροντιστής σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ. 

Φτάνοντας σε μήκος τα τρία μέτρα και σε βάρος τα τουλάχιστον 150 κιλά, οι Κόμοντο τρέφονται κυρίως με δασόβιους χοίρους, ελάφια, βουβάλια και νυχτερίδες που κρέμονται στα χαμηλά δέντρα των μανγκρόβιων δασών, καθώς και νεκρά ζώα. Παρουσιάζουν ακόμα και καννιβαλιστική συμπεριφορά, τρώγοντας μικρότερα ή νεαρά άτομα του είδους τους. Σε ένα τους γεύμα, μπορούν να καταναλώσουν ποσότητα έως και 80% του βάρους τους. 

Επιτίθενται με όπλο το εξαιρετικά τοξικό σάλιο τους -που περιέχει τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων- το οποίο προκαλεί απότομη πτώση της πίεσης του θηράματός του κι άρα σοκ και θάνατο.


Οι Κόμοντο παρόλα αυτά παραμένουν ένα ντροπαλό ζώο και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η Επιστήμη εξακολουθεί να γνωρίζει λίγα για το είδος. 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM