Δεινόσαυρος «κολύμπησε» έως την Αφρική - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Δεινόσαυρος «κολύμπησε» έως την Αφρική - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη Facebook Twitter
ΕΡΑ - Αρχείο
0

Χάρη στα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου, που εντοπίστηκαν στην Αφρική, επιστήμονες υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο είδος κάποτε ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα στον ωκεανό για να φτάσει στην ήπειρο. 

Ο νέος δεινόσαυρός, Ajnabia Odysseus, μέλος της οικογένειας των αδρόσαυρων, βρέθηκε ανάμεσα σε βράχια σε ένα ορυχείο στο Μαρόκο και η ηλικία του υπολογίζεται σε 66 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της κρητιδικής περιόδου. Παρότι το μήκος ορισμένων δεινοσαύρων της οικογένειας μπορούσε να φτάσει έως και τα 15 μέτρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο Ajnabia Odysseus ήταν «συγκριτικά μικρός» με το μήκος του να φτάνει τα τρία μέτρα.

Οι επιστήμονες προβληματίστηκαν για το πώς ο δεινόσαυρος έφτασε στην Αφρική η οποία ήταν μία απομονωμένη ήπειρος - νησί κατά την ύστερη κρητιδική περίοδο.  

Οι αδρόσαυροι εμφανίστηκαν στη Νότια Αμερική και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Ο Νίκολας Λόνγκριτς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και επικεφαλής της μελέτης, περιέγραψε την ανακάλυψη των απολιθωμάτων ως «το τελευταίο πράγμα που κάποιος θα περίμενε». 

«Ήταν τελείως εκτός τόπου, σα να βρίσκουμε ένα καγκουρό στη Σκωτία. Η Αφρική ήταν πλήρως απομονωμένη εξαιτίας του νερού, πώς έφτασαν εκεί», αναφέρει σε δήλωσή του ο Λόνγκριτς. Μετά από μελέτη των δοντιών και των γνάθων οι επιστήμονες συμπέραναν πως ο δεινόσαυρος ανήκει στην υποοικογένεια «lambeosaurinae». Η συγκεκριμένη οικογένεια με αφετηρία τη Νότια Αμερική επεκτάθηκε στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αφρική, η οποία περιτριγυριζόταν από ωκεανούς. 

Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι συγκεκριμένοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι, με τις μεγάλες τους ουρές και τα δυνατά τους πόδια, ενδέχεται να ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα στην ανοιχτή θάλασσα, επιπλέοντας, κολυμπώντας ή αξιοποιώντας επιπλέοντα «σκουπίδια». 

Σύμφωνα με τον Λόνγκριτς είναι αδύνατο οι δεινόσαυροι αυτοί να περπάτησαν στην Αφρική, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη χερσαίων οδών ανάμεσα στις ηπείρους. «Η γεωλογία μάς λέει πως η Αφρική ήταν απομονωμένη από τους ωκεανούς. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να πας εκεί ήταν μέσω της θάλασσας». 

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα θηλαστικά, ανάμεσά τους πίθηκοι και τρωκτικά, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα και επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα από ήπειρο σε ήπειρο. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα, με το Πανεπιστήμιο του Μπαθ επικεφαλής και ερευνητές από την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Μαρόκο, πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζεται ότι και οι δεινόσαυροι διέσχισαν τους ωκεανούς. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cretaceous Research.

 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Περιβάλλον / Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί κλιματική αναστάτωση, με ολοένα και πιο θανατηφόρα και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα να αναγκάζουν ρεκόρ ανθρώπων να μεταναστεύσουν
LIFO NEWSROOM
«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ