Το δάσος του Αμαζονίου πλησιάζει σε «κρίσιμο σημείο» προειδοποιούν επιστήμονες

Το δάσος του Αμαζονίου πλησιάζει σε «κρίσιμο σημείο» προειδοποιούν επιστήμονες Facebook Twitter
0

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλησιάζει ένα «κρίσιμο σημείο», μετά το οποίο δέντρα μπορεί να αφανίζονται μαζικά, σύμφωνα με ερευνητές. 

Νέα ανάλυση, που βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών, δείχνει ότι πάνω από το 75% του ανέγγιχτου δάσους έχει χάσει την ισορροπία του από τις αρχές του 2000. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει από ξηρασίες και πυρκαγιές.

Αυτό καταγράφεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε περιοχές κοντά σε φάρμες, δρόμους και αστικές περιοχές. Η μελέτη δεν προβλέπει πότε θα μπορούσε να φτάσει ο Αμαζόνιος στο σημείο καμπής. Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέχρι να εντοπιστεί το έναυσμα, θα είναι πολύ αργά για να σταματήσει. 

Μόλις πυροδοτηθεί, το τροπικό δάσος θα μπορούσε να μετατραπεί σε βοσκοτόπι μέσα σε λίγες δεκαετίες το πολύ, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και επιταχύνοντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες επιπλοκές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

«Χάνεται η υγεία των δέντρων και θα μπορούσαν να πλησιάζουν σε ένα σημείο καμπής. Ουσιαστικά, στη μαζική απώλεια δέντρων», δήλωσε ο δρ. Κρις Μπούλτον του πανεπιστημίου του Έξετερ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας. 

Στο πλαίσιο αυτής, μελετήθηκαν τα δορυφορικά δεδομένα για τη βλάστηση στο ανέγγιχτο δάσος, από το 1991 έως το 2016. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 20 χρόνια περιοχές που είχαν πληγεί από ξηρασίες ή φωτιές χρειάστηκαν σημαντικά περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι γίνεται πιο αδύναμη η διαδικασία της αποκατάστασης. 

«Ο Αμαζόνιος αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που θα μπορούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Κάτι, που θα συνέβαλε περαιτέρω στην άνοδο των θερμοκρασιών και να έχει μελλοντικές συνέπειες», επεσήμανε ο Μπούλτον. Περίπου το ένα πέμπτο του τροπικού δάσους έχει ήδη χαθεί, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημείωσαν οι επιστήμονες. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα

Ρεπορτάζ / Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Βίλες πάνω στο κύμα και ροκάνισμα της προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κρύβει δεκάδες ακόμη φωτογραφικές διατάξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ