Το δάσος του Αμαζονίου πλησιάζει σε «κρίσιμο σημείο» προειδοποιούν επιστήμονες

Το δάσος του Αμαζονίου πλησιάζει σε «κρίσιμο σημείο» προειδοποιούν επιστήμονες Facebook Twitter
0

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλησιάζει ένα «κρίσιμο σημείο», μετά το οποίο δέντρα μπορεί να αφανίζονται μαζικά, σύμφωνα με ερευνητές. 

Νέα ανάλυση, που βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών, δείχνει ότι πάνω από το 75% του ανέγγιχτου δάσους έχει χάσει την ισορροπία του από τις αρχές του 2000. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει από ξηρασίες και πυρκαγιές.

Αυτό καταγράφεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε περιοχές κοντά σε φάρμες, δρόμους και αστικές περιοχές. Η μελέτη δεν προβλέπει πότε θα μπορούσε να φτάσει ο Αμαζόνιος στο σημείο καμπής. Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέχρι να εντοπιστεί το έναυσμα, θα είναι πολύ αργά για να σταματήσει. 

Μόλις πυροδοτηθεί, το τροπικό δάσος θα μπορούσε να μετατραπεί σε βοσκοτόπι μέσα σε λίγες δεκαετίες το πολύ, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και επιταχύνοντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες επιπλοκές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

«Χάνεται η υγεία των δέντρων και θα μπορούσαν να πλησιάζουν σε ένα σημείο καμπής. Ουσιαστικά, στη μαζική απώλεια δέντρων», δήλωσε ο δρ. Κρις Μπούλτον του πανεπιστημίου του Έξετερ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας. 

Στο πλαίσιο αυτής, μελετήθηκαν τα δορυφορικά δεδομένα για τη βλάστηση στο ανέγγιχτο δάσος, από το 1991 έως το 2016. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 20 χρόνια περιοχές που είχαν πληγεί από ξηρασίες ή φωτιές χρειάστηκαν σημαντικά περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι γίνεται πιο αδύναμη η διαδικασία της αποκατάστασης. 

«Ο Αμαζόνιος αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που θα μπορούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Κάτι, που θα συνέβαλε περαιτέρω στην άνοδο των θερμοκρασιών και να έχει μελλοντικές συνέπειες», επεσήμανε ο Μπούλτον. Περίπου το ένα πέμπτο του τροπικού δάσους έχει ήδη χαθεί, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημείωσαν οι επιστήμονες. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ