Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις πρώτες φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις πρώτες φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες Facebook Twitter
0

Ερευνητές και πολίτες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ψάχνουν προσεχτικά να βρουν τις επικίνδυνες γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες, αφού τα έντομα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις ΗΠΑ.

Η σφήκα αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, θεωρείται πολύ επιθετική και μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους με το δηλητήριό της. Αλλά, είναι πιο επικίνδυνη κυρίως για την ευρωπαϊκή μέλισσα, η οποία είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στο φονικό κεντρί του είδους αυτού.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον επαλήθευσε τέσσερις αναφορές για γιγαντιαίες σφήκες σε δύο βορειοδυτικές πόλεις τον Δεκέμβριο. Το είδος γίνεται πιο ενεργό τον Απρίλιο, ωθώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να ζητήσουν από το κοινό να βοηθήσει τους μελισσοκόμους δημιουργώντας παγίδες.

 

«Είναι σοκαριστικά μεγάλη σφήκα», δήλωσε ο Todd Murray, εντομολόγος και ειδικός στα ξενικά είδη του Washington State University. «Είναι κίνδυνος για την υγεία και το πιο σημαντικό είναι ένας σημαντικός θηρευτής των μελισσών». Ο Murray είπε ότι ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους να μάθουν να αναγνωρίζουν το έντομο τώρα, ενώ ο πληθυσμός είναι μικρός και εξακολουθεί να είναι νέος στην περιοχή.

Οι σφήκες έχουν μέγεθος περίπου ενός αντίχειρα ενηλίκου, με κίτρινο και πορτοκαλί κεφάλι. Είναι πιο καταστροφικές την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το πέρασμά τους από μια κυψέλη αυτό που θα βρει κανείς είναι υπολείμματα  αποκεφαλισμένων μελισσών.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα έντομα αυτά θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν τους πληθυσμούς των μελισσών στις ΗΠΑ αν εξαπλωθούν.

Μερικοί ερευνητές αναφέρουν το έντομο ως «σφήκα δολοφόνο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Στην Ιαπωνία, πεθαίνουν έως και 50 άτομα ετησίως από τσίμπημα, αν και η σφήκα είναι συνήθως επιθετική στον άνθρωπο εάν διαταραχθεί. Η ιστορία των ΝΥ Times προκάλεσε πολλά σχόλια στα social media δεδομένης της περιόδου.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ