Ανακαλύφθηκε νέος, «φουντωτός» κάβουρας στη Δυτική Αυστραλία - «Φοράει» σφουγγάρι σαν καπέλο για προστασία

Ανακαλύφθηκε νέος, «φουντωτός» κάβουρας στη Δυτική Αυστραλία - «Φοράει» σφουγγάρι σαν καπέλο για προστασία Facebook Twitter
Φωτ.: Colin McLay/WA Museum
0

Ένας «φουντωτός» κάβουρας που ανακαλύφθηκε ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας, «βαφτίστηκε» από το πλοίο που μετέφερε τον Δαρβίνο στα θαλασσινά ταξίδια του στον κόσμο. 

Το νέο είδος, Lamarckdromia beagle, ανήκει στην οικογένεια των Dromiidae που είναι ευρέως γνωστά ως καβούρια σφουγγάρια

Τα καρκινοειδή αυτής της οικογένειας χρησιμοποιούν τα θαλάσσια σφουγγάρια, αλλά και τα ασκίδια για προστασία. Κόβουν τα πλάσματα αυτά με τις δαγκάνες τους και τα φορούν σαν καπέλα. 

Σύμφωνα με τον δρα. Άντριου Χόσι, επιμελητή στο μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, τα συγκεκριμένα καβούρια έχουν προσαρμόσει έτσι τα πίσω τους πόδια ώστε να μπορούν να κουβαλούν τα προστατευτικά τους «καπέλα». 

«Το σφουγγάρι ή το ασκίδιο συνεχίζει να μεγαλώνει και τελικά διαπλάθεται στο σχήμα της πλάτης του καβουριού. Δε θα προσκολληθεί ποτέ... σχηματίζει απλώς ένα ωραίο καπέλο που "κάθεται" σχετικά άνετα πάνω στο καβούρι» εξηγεί ο ίδιος. 

Ανακαλύφθηκε νέος, «φουντωτός» κάβουρας στη Δυτική Αυστραλία - «Φοράει» σφουγγάρι σαν καπέλο για προστασία Facebook Twitter
Φωτ.: Colin McLay/WA Museum

Σχεδόν με τρόπο ανάλογο που τα καβούρια ερημίτες χρησιμοποιούν τα κοχύλια για την προστασία τους, έτσι και τα σφουγγάρια βοηθούν τα καβούρια Dromiidae να καμουφλάρονται, ξεγελώντας τους θηρευτές τους - χταπόδια και άλλα καρκινοειδή. 

Πολλές φορές τα σφουγγάρια που κουβαλούν στη ράχη τους ξεπερνούν τα ίδια σε μέγεθος και επίσης τους παράσχουν ένα χημικό παράγοντα αποτροπής: «Κάποια από αυτά τα χημικά που παράγουν τα σφουγγάρια είναι πολύ βλαβερά. Δεν υπάρχουν πολλοί ενεργοί θηρευτές που θα ενδιαφέρονταν να μασουλήσουν το σφουγγάρι για να φτάσουν στο καβούρι» σημειώνει. 

Το νέο αυτό είδος ανακάλυψε ξεβρασμένο σε μια παραλία της Δυτικής Αυστραλίας μια οικογένεια Δανών που το έστειλε στο μουσείο για αναγνώριση. 

Ο Χόσι, εξειδικευμένος στα καρκινοειδή και τα θαλάσσια σκουλήκια και ο Κόλιν ΜακΛέι, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι της Νέας Ζηλανδίας, χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο καβούρι ως νέο είδος, ένα από τα τρία καβούρια σφουγγάρια του γένους Lamarckdromia. 

Το όνομα του νέου αυτού είδους τιμά το HMS Beagle, του οποίου το δεύτερο ταξίδια μεταξύ 1831 και 1836, οδήγησε τον Δαρβίνο στη θεωρία της φυσικής επιλογής. «Επίσης, επειδή είναι καφετί, είναι σαν χρωματισμός μπιγκλ», λέει ο Χόσι. 

«Η ανακάλυψη νέων ειδών στη Δυτική Αυστραλία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ο αριθμός των πραγμάτων που δεν ξέρουμε πως υπάρχουν στα αυστραλιανά νερά, παραμένει τεράστιος» σημειώνει. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM