Σχεδόν διπλάσιο κόστος θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι πλαστικές σακούλες σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, καθώς προβλέπεται αύξηση στο περιβαλλοντικό τέλος.

 

Συγκεκριμένα, από τα 4 λεπτά που κοστίζουν σήμερα οι σακούλες, πλέον θα πληρώνονται στα 9 λεπτά.

 

Οι προσπάθειες περιορισμού χρήσης της χρήσης πλαστικής σακούλας εντείνονται και πλέον οι καταναλωτές που επιμένουν στο πλαστικό θα επιβαρυνθούν με 0,7 λεπτά συν 24% ΦΠΑ ενώ τώρα το κόστος είναι στα 0,03 ευρώ, αλλά με το φόρο η τιμή φτάνει στα 0,04.

 

Καθώς η Ελλάδα έκλεισε ένα χρόνο χωρίς δωρεάν πλαστική σακούλα, το μέτρο φαίνεται πως ήταν επιτυχές και η χρήση της μειώθηκε σημαντικά.

 

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 που τέθηκε το μέτρο σε ισχύ, μόνο στα σούπερ μάρκετ η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώθηκε κατά 80%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

 

Το πράσινο τέλος, είχε ως αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες, σε σχέση με το 2017.

 

Το ΙΕΛΚΑ εκτιμά πως, συνολικά, το «πράσινο τέλος» μείωσε πανελλαδικά τη χρήση πλαστικής σακούλας κατά 65%. Αυτό σημαίνει πως, κατά μέσο όρο, κάθε καταναλωτής στην Ελλάδα χρησιμοποίησε φέτος 130 με 135 σακούλες.

 

Η μείωση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη μέσα στο επόμενο έτος, καθώς έρχονται μεγαλύτερες χρεώσεις για τις λεπτές πλαστικές σακούλες.

 

Ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, κανένας Ευρωπαίος να μην χρησιμοποιεί περισσότερες από 90 λεπτές πλαστικές σακούλες τον χρόνο.