Έρευνα: Μικροΐνες από τα ρούχα μας έχουν φτάσει στον Αρκτικό Ωκεανό

Έρευνα: Μικροΐνες από τα ρούχα μας έχουν φτάσει στον Αρκτικό Ωκεανό Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Νέα δεδομένα για τη μόλυνση που παρατηρείται από τα πλαστικά στον Αρκτικό Ωκεανό φέρνει στο φως έρευνα, που αποδεικνύει πως μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τα ρούχα μας.

Στο παρελθόν, έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά, δηλαδή κομμάτια πλαστικού με διάμετρο έως και 5 χιλιοστά, αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς ρύπους των υδάτων του πλανήτη.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», απέδειξε επίσης ότι το 92% των μικροπλαστικών που εντοπίζονται στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχεται από ίνες συνθετικών υλικών, όπως ο πολυεστέρας, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ένδυση.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, τέσσερα πλοία συνέλεξαν δείγματα νερού από 71 περιοχές του αρκτικού κύκλου και από βάθος 3 με 8 μέτρων.

Η ανάλυση έδειξε πως υπήρχαν 40 σωματίδια μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού, με το 92,3% των σωματιδίων να προέρχεται από συνθετικές ίνες.

Το μέγεθος, το σχήμα και το είδος του υλικού το ταυτίζει με βεβαιότητα με τις ίνες των ρούχων, που αποβάλλονται από αυτά κατά το οικιακό πλύσιμο ή κατά την παραγωγή των υφασμάτων.

Υπολογίζεται ότι ετησίως, η βιομηχανία παραγωγής υφασμάτων παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συνθετικού υλικού.

Παρόλο που οι βιομηχανίες φιλτράρουν τα απόβλητά τους, μεγάλο μέρος των μικροπλαστικών φαίνεται πως καταλήγει και πάλι στον ωκεανό.

«Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει στις απομακρυσμένες άκρες κάθε γωνίας στον Αρκτικό Ωκεανό, από τη Νορβηγία, στον Βόρειο Πόλο, στα ύδατα της Αρκτικής του Καναδά και των ΗΠΑ», σημειώνει ο Δρ. Peter S. Ross, επικεφαλής της έρευνας.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ