Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια

Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια Facebook Twitter
Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια (EPA)
0

Η εισβολή ακρίδων είναι η χειρότερη στην Αιθιοπία τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η εισβολή αυτή έχει καταστρέψει περίπου 200.000 εκτάρια γης από τον Ιανουάριο, απειλώντας την προμήθεια τροφίμων και αυτό γιατί ένα σμήνος ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να τρώει τόση τροφή σε μια μέρα, όσο 35.000 άτομα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το φαινόμενο αυτό με τα σμήνη των ακρίδων αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής σειράς από εισβολές, που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και της Ερυθράς Θάλασσας από τα τέλη του 2019.

Ωστόσο η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση φέτος, διακόπτοντας την αλυσίδα εφοδιασμού με φυτοφάρμακα και άλλο εξοπλισμό για την καταπολέμησή των ακρίδων.

Η Marima Wadisha, χήρα η ίδια με 10 παιδιά, φώναξε, πέταξε βράχους και στην απελπισία της έριξε ακόμη και σφαίρες στις ακρίδες που κατέβαιναν στα χωράφια της στη βορειοανατολική Αιθιοπία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά τα σμήνη των εντόμων ήταν τόσο αδυσώπητα που ολόκληρη η σοδειά της, η μόνη πηγή εισοδήματος της οικογένειάς της, καταστράφηκε.

«Δεν έφυγαν καθόλου, επί μια εβδομάδα. Δεν έχουμε συγκομιδή και φωνάζουμε μέρα και νύχτα. Πώς μπορώ (εγώ) να ταΐσω έτσι τα παιδιά μου», είπε η Wadisha.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι εδώ, στην Αιθιοπία και το δουλεύουμε μαζί με τους συνεργάτες μας όπως το FAO», δήλωσε ο διευθυντής του Ανατολικού Αφρικανικού Οργανισμού για την περιοχή Stephen Njoka.

Οι συγκρούσεις και το χάος στην Υεμένη, όπου προέρχονται μερικά από τα σμήνη, κατέστησαν αδύνατο τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων με αεροπλάνο.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα δυνατές βροχές έχουν διογκώσει τα σμήνη, που εξαπλώνονται σε όλη την Αιθιοπία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ό,τι τα έντομα θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ανατολική Αφρική και την Υεμένη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η εκπρόσωπος του FAO στην Αιθιοπία, Fatouma Seidσ φοβάται ωστόσο, ό,τι το ίδιο καταστροφικό σχέδιο θα επαναληφθεί και το επόμενο έτος.

«Η ενοχλητική αυτή συνθήκη θα συνεχιστεί έως το 2021. Θα υπάρξει ξανά ανάλογη εισβολή και τα σμήνη των ακρίδων θα κατευθυνθούν στην Κένυα», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM