Ρεκόρ φωλιών για τις χελώνες καρέτα- καρέτα στην Ελλάδα φέτος

Ρεκόρ φωλιών για τις χελώνες καρέτα- καρέτα στην Ελλάδα φέτος Facebook Twitter
Ρεκόρ φωλιών για τις χελώνες καρέτα- καρέτα στην Ελλάδα φέτος (φωτό αρχείου)
0

Περίπου 6.500 φωλιές χελωνών καρέτα -καρέτα καταγράφηκε φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ανάλογη αύξηση και στην Μεσόγειο με τα στοιχεία αυτά να δίνουν το δικαίωμα να χαρακτηριστεί το 2020 σαν Έτος Θαλάσσιας Χελώνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι φωλιές της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας καρέτα που καταγράφηκαν φέτος από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα 75χλμ. των κύριων παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.500, αριθμό εντυπωσιακά μεγαλύτερο από τις 5.400 φωλιές που είχαν καταγραφεί πέρυσι στις ίδιες παραλίες.

Όπως υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, ανάλογη αύξηση υπήρξε και σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο αποδίδεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια -και δεν έχει να κάνει με την καραντίνα και γενικότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα πάντα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, ο κορωνοϊός πάντως είχε ως αποτέλεσμα φέτος τη μεγάλη έλλειψη εθελοντών, κυρίως αυτών από το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν, ωστόσο κατάφερε να αναπτύξει το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της Καρέτα σε 75 χλμ. παραλιών ωοτοκίας.

Όπως επισημαίνει, σε όλες τις περιοχές βοήθησαν αφοσιωμένοι εθελοντές, οι περισσότεροι διαμένοντες στην Ελλάδα, καθώς και το προσωπικό και μέλη του Συλλόγου, που, συγκροτώντας ολιγομελείς ομάδες έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.

Στα 75χλμ παραλίας προσμετρώνται οι παραλίες στον κόλπο Λαγανά, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, οι παραλίες του Ρωμανού Μεσσηνίας και του Λακωνικού κόλπου, και οι παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου Μεσσαράς στην Κρήτη.

Σύμφωνα πάντα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, παρόμοια αύξηση υπήρξε και στις άλλες χώρες, τα αίτια της οποίας πρέπει να αναζητηθούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στους βιοτόπους των θαλάσσιων χελωνών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, δεν φθάνουν στη θάλασσα όλα τα χελωνάκια που εκκολάπτονται. Αυτά που θα βγουν απ' τις φωλιές πρέπει να κάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο διάφορους θηρευτές αλλά και τη φωτορύπανση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας.

Στις παραλίες αυτές καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα.

Από τις αρχές Αυγούστου η οργάνωση έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες των περιοχών ωοτοκίας να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα ενημερώθηκαν οι Δήμοι και τα κατά τόπους λιμεναρχεία για την κατάλληλη αντιμετώπιση συμβάντων αποπροσανατολισμού νεοσσών στις περιοχές τους.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM