Οι ξηρές καιρικές συνθήκες θα προκαλέσουν ασυνήθιστα εκτεταμένες πυρκαγιές στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε η Κομισιόν.

 

Μάλιστα, η προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνει ακόμη και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, που συνήθως διατρέχουν μικρότερη κίνδυνο για φωτιές. Έπειτα από τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης στην Ευρώπη- πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή- ήδη έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στη Σουηδία και τη βόρεια Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

 

Αυτές θα πρέπει να προστεθούν στις πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ιταλία, δύο χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες, εξαιτίας του θερμότερου κλίματός τους. Η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

 

«Αυτή η περίοδος των πυρκαγιών αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο 10ετίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φωτιών και τις περιοχές που θα αποτεφρωθούν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, Ευρωπαίος Επίτροπος Κρίσεων, αναφερόμενος στην περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι συνήθως η θερμότερη στη «γηραιά» ήπειρο.

 

Πάντως, ο Επίτροπος δεν μπορούσε να προβλέψει αν η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από το 2019, όταν οι πυρκαγιές προκάλεσαν ρεκόρ καταστροφών στην Ευρώπη. Όμως, τόνισε ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος τόσο για το μέγεθος όσο και για τον αριθμό των πυρκαγιών.

 

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι υπογράμμισε πως- λόγω των καιρικών συνθηκών- ο κίνδυνος «εξαπλώνεται» και σε περιοχές πέραν εκείνων που παραδοσιακά κινδυνεύουν από πυρκαγιές.

 

«Οι περιοχές που είναι επιρρεπείς σε δασικές πυρκαγιές δεν είναι πλέον μόνο εκείνες στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, αλλά και στην κεντρική Ευρώπη, όπως ακόμη και στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Λέναρτσιτς, επικαλούμενος τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και τις προβλέψεις των αρμόδιων αρχών στα κράτη- μέλη της ΕΕ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters