ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κατακόρυφη αύξηση της αποψίλωσης του Αμαζονίου τον Απρίλιο

Κατακόρυφη αύξηση της αποψίλωσης του Αμαζονίου τον Απρίλιο Facebook Twitter
EPA
0

«Εκτόξευση» της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου καταγράφηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Τον προηγούμενο μήνα, η καταστροφή στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου ήταν αυξημένη κατά 64%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα που συγκέντρωσε από δορυφόρους το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE).

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχαν εκφράσει ΜΚΟ και ιθαγενείς, στις αρχές Απριλίου. Τότε, προειδοποιούσαν ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αποδυναμώνεται η προστασία του Αμαζονίου από το κράτος, με συνέπεια να γίνονται αναφορές για αύξηση καταπατήσεων.

Μόνο τους πρώτους τέσσερις του μήνα, η αποψίλωση του Αμαζονίου είναι αυξημένη κατά 55% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, κάτι που αφορά 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση παρατηρείται μετά την καταγραφή ρεκόρ 11ετίας στην καταστροφή του τροπικού δάσους το 2019.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση της παράνομης υλοτομίας. Ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, την Πέμπτη έδωσε εντολή για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στον Αμαζόνιο. Όμως οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι το μέτρο αυτό μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αποτελεί μια μόνιμη λύση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει κατηγορηθεί ότι με τις πολιτικές του ενθαρρύνει τους παράνομους υλοτόμους, τους μεταλλωρύχους και τους κτηνοτρόφους. Ο Μπολσονάρου έχει ζητήσει αύξηση της γεωργίας και των εξορύξεων σε προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί η φτώχεια εκεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ