«Απεργία για το κλίμα»: Αυτή είναι η φράση που το λεξικό Collins ανέδειξε ως τον όρο του 2019.

 

Ο όρος αναφέρεται στη μορφή διαδήλωσης που καθιέρωσε η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούμπεργκ. Το κίνημα #FridaysForFuture της 16χρονης πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις μαθητών σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθειά τους να στηλιτεύσουν την έλλειψη ενδιαφέροντος και δράσης των κυβερνώντων, αλλά και να «εκβιάσουν» πρωτοβουλίες υπέρ του παγκόσμιου κλίματος.

 

Η φράση «climate strike» καταχωρήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2015, μετά την πρώτη ανάλογη κινητοποίηση που συνέπεσε με τη Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Χάρη στην Τούνμπεργκ, ο όρος σύντομα εξελίχθηκε σε ένα, παγκόσμιας δυναμικής, κίνημα.

 

Όπως σημειώνει η Χέλεν Νιούστεντ, σύμβουλος γλώσσας στο Collins, «η πολιτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων χρόνων σαφώς καθορίζει τη γλώσσα μας», προσθέτοντας πως «οι απεργίες για το κλίμα συχνά διχάζουν την κοινή γνώμη, ωστόσο φέτος κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο».

 

Πέραν του συγκεκριμένου όρου, το Collins αποκάλυψε και μία σειρά σημαντικών λέξεων που προέκυψαν ως αντανάκλασης της «της εξελισσόμενης κουλτούρας και των ανθρώπινων ανησυχιών».

 

Μεταξύ αυτών η λέξη «bopo», μία συντομογραφία της φράσης body positivity (που στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «σωματική θετικότητα» και αναφέρεται στους ανθρώπους που επιλέγουν να μην αυτοπροσδιορίζονται ως 'άρρεν' ή 'θήλυ').

 

Με πληροφορίες από τον Independent

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr