Σάντρα: Ο ουρακοτάγκος που απέκτησε νομικά δικαιώματα ανθρώπου φεύγει από τη φυλακή του

Σάντρα: Ο ουρακοτάγκος που απέκτησε νομικά δικαιώματα ανθρώπου φεύγει από τη φυλακή του Facebook Twitter
Η Σάντρα, ο 33χρονος ουρακοτάγκος, κέρδισε νομικά την ελευθερία της
0

Η Σάντρα, ουρακοτάγκος ο οποίος πέρασε 20 χρόνια σε ζωολογικό κήπο της Αργεντινής, μετακομίζει σε αμερικανικό καταφύγιο ζώων, έχοντας πλέον κάποια νομικά δικαιώματα ίδια με αυτά των ανθρώπων.

Οι δικηγόροι κέρδισαν μία δίκη ορόσημο για την Σάντρα το 2014, υποστηρίζοντας ότι κρατείται παράνομα στο Μπουένος Άιρες. Η απόφαση κάνει τον ουρακοτάγκο το πρώτο «μη ανθρώπινο άτομο της Αργεντινής, με δικαίωμα στην ελευθερία». Η 33χρονη Σάντρα έφτασε στο Κάνσας την Παρασκευή και θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις πριν μετακομίσει στο νέο της σπίτι, στη Φλόριντα.

Η δικαστής Έλενα Λιμπερατόρι, η οποία έχει μια φωτογραφία της Σάντρα στο γραφείο της, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι ήθελε με την απόφαση της να στείλει ένα μήνυμα: «Τα ζώα είναι όντα με αισθήματα και το πρώτο δικαίωμά τους είναι η υποχρέωσή μας να τα σεβαστούμε».

Σάντρα: Ο ουρακοτάγκος που απέκτησε νομικά δικαιώματα ανθρώπου φεύγει από τη φυλακή του Facebook Twitter

Η Σάντρα γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της Ανατολικής Γερμανίας και πωλήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1995. Ήταν ένα ζώο «μελαγχολικό». Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της μόνη σε μια μικρή, φραγμένη περιοχή και προσπαθούσε να αποφύγει το κοινό. Απέκτησε ένα μωρό το 1999, αλλά της το πήραν και πουλήθηκε σε ένα πάρκο ζώων στην Κίνα.

Η δικαστική νίκη έφερε διεθνή φήμη στη Σάντρα και έθεσε ένα νομικό προηγούμενο για τους πιθήκους ώστε να θεωρούνται άτομα και όχι ιδιοκτησία. Μέχρι αυτή την εβδομάδα - σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα - η Σάντρα παρέμεινε στην περιοχή του ζωολογικού κήπου, η οποία έκλεισε το 2016 μετά από αναφορές για τη σκληρότητα των ζώων. Ο ζωολογικός κήπος ανοικοδομείται τώρα για να γίνει οικολογικό πάρκο με βελτιωμένες συνθήκες για τα ζώα.

Ένα δικαστήριο της Αργεντινής ενέκρινε τη μεταφορά της στο κέντρο των μεγάλων πιθήκων της Φλόριντα το 2017, αν και το ταξίδι της καθυστέρησε λόγω γραφειοκρατίας των ΗΠΑ. Το καταφύγιο που θα γίνει το νέο σπίτι της Σάντρα είναι μια έκταση 100 στρεμμάτων που φιλοξενεί χιμπατζήδες και ουραγκοτάγκους που έχουν απελευθερωθεί από τσίρκο, εργαστήρια, ζωολογικούς κήπους και ιδιωτικές συλλογές άγριων ζώων. Ο χιμπαντζής του Μάικλ Τζάκσον, Μπάμπλες, είναι μεταξύ πολλών διάσημων κατοίκων.

Η Sandra θα ζήσει σε 21 ακόμη ζώα του είδους της και θα είναι ελεύθερη να μετακινείται ανάμεσα σε 11 υπαίθριους χώρους όπου ζουν οι μεγάλοι πίθηκοι.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM