Κλιματική αλλαγή: Η ανθρωπότητα είναι ανησυχητικά απροετοίμαστη για τις συνέπειες - Έκθεση SOS

Κλιματική αλλαγή: Η ανθρωπότητα είναι ανησυχητικά απροετοίμαστη για τις συνέπειες - Έκθεση SOS Facebook Twitter
EPA
1

Η ανθρωπότητα είναι ανησυχητικά απροετοίμαστη για τις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Προσαρμογή (GCA). 

Σύμφωνα με την GCA η έλλειψη ετοιμότητας θα οδηγήσει σε θανάτους, φτώχεια, έλλειψη πόσιμου νερού και ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Για να αποφευχθεί το «κλιματικό απαρτχάιντ» θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι πλούσιοι θα αποφύγουν τις συνέπειες αλλά τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα θα υποστούν τεράστιο πλήγμα. 

H GCA που συστάθηκε από 18 χώρες υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τα υπουργεία περιβάλλοντος της Κίνας, της Ινδίας και του Καναδά. Την Επιτροπή στηρίζουν επίσης στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και τμήματα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αντιμετώπιση των κινδύνων δεν είναι το οικονομικό κομμάτι αλλά η έλλειψη ικανής «πολιτικής ηγεσίας που να ταρακουνήσει τους ανθρώπους από τον συλλογικό τους ύπνο». Κατά τους συγγραφείς της έκθεσης είναι απαραίτητη μια οικολογική «επανάσταση», ώστε να κατανοηθεί η απειλή από την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις. 

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, τονίζουν οι ειδικοί, είναι η δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία φαινόμενα και καταστροφές, καθώς και η ανάπτυξη καλλιεργειών που να είναι ανθεκτικές στις ξηρασίες. Στις πιο απλές προτάσεις είναι έξυπνες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, όπως το βάψιμο των ταρατσών με λευκό χρώμα, που σε μεγάλη κλίμακα θα μετριάσει τα προβλήματα από τα μελλοντικά κύματα καύσωνα στις πόλεις. 

Στον πρόλογο της έκθεσης ο Μπιλ Γκέιτς και η Κρισταλίνα Γκεορκίεβα, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, γράφουν: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Τώρα. Μαζικές πυρκαγιές καταστρέφουν εύθραυστους βιότοπους, τα αποθέματα πόσιμου νερού των πόλεων "στεγνώνουν", ξηρασίες και πλημμύρες καταστρέφουν τη γη, τις ζωές και τα σπίτια των ανθρώπων. Προς το παρόν όμως η αντίδραση είναι ανησυχητικά ανεπαρκής». 

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η έξαρση ακραίων φαινομένων είναι πλέον αναπόφευκτη και προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ο αριθμός των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε πόσιμο νερό θα εκτιναχθεί ακόμα και στα 5 δισεκατομμύρια μέσα στις επόμενες δεκαετίες, δημιουργώντας έναν ανταγωνισμό χωρίς προηγούμενο για αυτό το βασικό αγαθό. Παράλληλα, η άνοδος των υδάτων και οι καταιγίδες αναμένεται να οδηγήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα μακριά από τα σπίτια τους και το οικονομικό κόστος της καταστροφής θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο έως το 2050. 

 Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Απαιτείται να ληφθούν μέτρα και να πραγματοποιηθούν τεράστιες επενδύσεις προς δύο κατευθύνσεις :- την προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και, σε κάθε περίπτωση να μην ξεπεράσει αυτή η αύξηση τους 2 βαθμούς- να προσαρμοστούν οι κοινωνίες μας στις αλλαγές που θα επιφέρει η (έστω και σχετικά περιορισμένη στην καλύτερη περίπτωση) κλιματική αλλαγή, της οποίας τα πρώτα σημάδια έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σήμερα. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτών των ποσών θα πρέπει να προσφερθεί από τις πλουσιότερες χώρες (που φέρουν ιστορικά τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή) στις φτωχότερες χώρες οι οποίες -όχι μόνον φέρουν μικρή έως ελάχιστη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή- αλλά θα υποστούν και τις βαρύτερες συνέπειες. Και μια μικρή παρατήρηση : Σήμερα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (πολλοί από αυτούς είναι ήδη στην πραγματικότητα περιβαλλοντικοί πρόσφυγες χωρίς να το συνειδητοποιούν) καταφτάνουν στις χώρες μας εξαθλιωμένοι και ικέτες. Οταν η κλιματική αλλαγή φτάσει στο αποκορύφωμά της, τα κύματα των περιβαλλοντικών προσφύγων θα φτάνουν στις χώρες μας ( που φέρουν ιστορικά τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή που τους κατέστρεψε) εξαγριωμένοι και επιθετικοί.