Νεκροί πέντε αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Παμβώτιδα - Έκκληση για να μην πεθάνουν και άλλα πουλιά

Νεκροί πέντε αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Παμβώτιδα - Έκκληση για να μην πεθάνουν και άλλα πουλιά Facebook Twitter
1

Τέσσερις αργυροπελεκάνοι εντοπίστηκαν νεκροί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στην λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα, ενώ και ένας πέμπτος, που βρέθηκε χθες τραυματισμένος δεν τα κατάφερε.

Το τραυματισμένο πτηνό βρήκε χθες ένας ψαράς και ειδοποίησε τον σύλλογο Animal Action Ioannina. Παρά τις προσπάθειες των μελών του συλλόγου και ενός κτηνιάτρου ο αργυροπελεκάνος που είναι προστατευόμενο είδος, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ο σύλλογος Animal Action Ioannina κάνει έκκληση στους ψαράδες να μη ρίχνουν ρηχά τα δίχτυα τους, ενώ ζητάει από τους αρμόδιους φορείς της πόλης των Ιωαννίνων να μεριμνήσουν ώστε τα πλάσματα που ζουν στη λίμνη Παμβώτιδα να έχουν την κατάλληλη βοήθεια όταν έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Νεκροί πέντε αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Παμβώτιδα - Έκκληση για να μην πεθάνουν και άλλα πουλιά Facebook Twitter

Aναλυτικά η ανακοίνωση που εξηγεί τι συμβαίνει με τα πουλιά:

Μαρτυρική η σημερινή μέρα για εμάς, για συμπολίτες μας αλλά και για την κτηνίατρο προσπαθώντας να κρατήσουμε στη ζωή έναν αργυροπελεκάνο που εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε σε δίχτυα στη λίμνη μας, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε κανένα αρμόδιο φορέα να τον βοηθήσει.

Ο αργυροπελεκάνος είναι προστατευόμενο είδος και ως εθελοντές αλλά και πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να τον βοηθήσουμε εκτός από τους αρμόδιους φορείς και κτηνιάτρους.


Ενημερώσαμε τον φορέα διαχείρισης λίμνης οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως είναι βιολόγοι και πως κτηνίατροι δεν υπάρχουν.
Τους ζητήσαμε ως φορέας διαχείρισης να επικοινωνήσουν με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας να συνεργαστούν και να τον αναλάβουν. Δεν ήταν εφικτό.


Αψηφώντας αναγκαστικά την νομοθεσία, ενημερώσαμε για το περιστατικό ιδιώτη κτηνίατρο που εφημέρευε, και αποφασίσαμε να διασώσουμε τον αργυροπελεκάνο πριν χάσει την ζωή του, που ήταν ζήτημα χρόνου μιας και βρέθηκε εξαντλημένος που σημαίνει πως βρίσκεται μέρες σε αυτή την κατάσταση, να μη μπορεί να φάει μιας και δεν μπορούσε να κρατήσει όρθιο το λαιμό του.

Νεκροί πέντε αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Παμβώτιδα - Έκκληση για να μην πεθάνουν και άλλα πουλιά Facebook Twitter


Μαζί με τον κύριο Αντώνη Βαράκα που μας ενημέρωσε για τον τραυματισμένο αργυλοπελεκάνο, τον βάλαμε προσεχτικά στη βάρκα του και τον μεταφέραμε στην κτηνίατρο που ξεπέρασε τα όρια της να τον κρατήσει ζωντανό.


Και μετά από πολλές πολλές ώρες τα κατάφερε.


Ο αργυροπελεκάνος άρχισε και άνοιγε τα φτερά του προσπαθώντας να πετάξει, και κρατούσε για λίγο τον λαιμό του όρθιο.


Φιλοξενείται στον κύριο Γιώργο Λούπα ΙΒΑ Caretaker της Ορνιθολογικής, με περιοχή ευθύνης την Παμβώτιδα που σε συνεργασία με τον κύριο Κολόκα Θεόδωρο που γνωρίζει επίσης από περίθαλψη πτηνών όταν αισθανθεί καλύτερα, που ελπίζουμε πως θα αισθανθεί, θα ταξιδέψει για το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Αθήνα να λάβει εξειδικευμένη περίθαλψη.


Τα κτηνιατρικά έξοδα του περιστατικού θέλησε να τα καλύψει ο κύριος Αντώνης Βαράκας που τον εντόπισε.


Ευχαριστούμε το ιχθυοπωλείο του κυρίου Τασιούλα Γεώργιου για τα ψάρια που έδωσε για τον αργυροπελεκάνο της πόλης μας που όταν αισθανθεί καλύτερα, να φάει μετά από τόσες μέρες.

Νεκροί πέντε αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Παμβώτιδα - Έκκληση για να μην πεθάνουν και άλλα πουλιά Facebook Twitter


Δύο εκκλήσεις από εμάς, οι ψαράδες μη ρίχνετε τόσο ρηχά τα δίχτυα σας.


Ζούνε τόσο όμορφα πλάσματα στη λίμνη μας που είναι κρίμα να τα πληγώνετε.


Οι αρμόδιοι φορείς της πόλης ας αρχίσουν να σκέφτονται πως και τα πλάσματα της λίμνης που θαυμάζουμε όσοι μένουμε στη πόλη αλλά και τουρίστες, έχουν ανάγκη την περίθαλψη σε τυχόν τραυματισμούς τους και συνετό είναι να μεριμνήσουν να έχουν την κατάλληλη βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις.


Βρέθηκαν νεκροί άλλοι 4 αργυροπελεκάνοι. Αν κάποιος τους έβλεπε και εκείνους και τους βοηθούσε, θα ζούσαν.

H νεότερη ανακοίνωση του συλλόγου:

«Δεν τα κατάφερε.
Είναι ο πέμπτος αργυροπελεκάνος που χάνουμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, από την πόλη μας»

Φωτογραφίες από: Animal Action Ioannina - Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια