Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα προκαλεί τεράστιες ζημιές στον πλανήτη: αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία και πλημύρες. Θα μπορούσε η φορολόγηση των ρύπων να φέρει τη λύση; 

 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι ρύποι από την καύση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν ζημίες κόστους 640 ευρώ στο περιβάλλον. Ένα αυτοκίνητο εκπέμπει αντίστοιχους ρύπους από την κατανάλωση 325 λίτρων ντίζελ, έχοντας διανύσει περίπου 4.600 χιλιόμετρα. 


Επιστήμονες ζητούν εδώ και χρόνια την υιοθέτηση ενός λεγόμενου φόρου CO2.Η ιδέα πίσω από αυτό συνοψίζεται στο σκεπτικό ότι «όποιος ρυπαίνει, πληρώνει». Στη Γερμανία η συζήτηση έχει ανάψει: «Το τίμημα για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο και να είναι τόσο υψηλό, όσο το κόστος που προκαλεί στο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές», είναι η απαίτηση του κινήματος νεολαίας 'Fridays for Future'. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ισχύει μόνο σε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, αεροπορικές μετακινήσεις ή μετακινήσεις με αυτοκίνητο από ιδιώτες.


Φορολογικές ελαφρύνσεις ως αντίτιμο

Πολλοί πολιτικοί συμφωνούν με τους επιστήμονες και τους ακτιβιστές, ότι επιβολή φόρου στην εκπομπή CO2 μπορεί να είναι ένα σημαντικό λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος. «Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο απασχολεί όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία την περίοδο αυτή», ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου στην Deutsche Welle. Παρόλα αυτά, μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 62% της γερμανικής κοινής γνώμης που είναι ευαισθητοποημένο σε θέματα περιβάλλοντος, διαφωνεί με την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου. Για τους ειδικούς είναι μία απόφαση που πρέπει να φέρει σε ισορροπία με τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες με την μείωση άλλων φόρων.


Φόροι στην κατανάλωση ρύπων υπάρχουν ήδη σε αρκετές χώρες. Στην Ελβετία το τίμημα ανά τόνο υπολογίζεται σε 100 ευρώ. Τα 2/3 αυτών επιστρέφονται άμεσα τελικά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, το 1/3 έμμεσα, μέσω προγραμμάτων και επιχορηγήσεων. Την κορυφή στη φορολόγηση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατέχει η Σουηδία, με 140 ευρώ ανά τόνο. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση μειώθηκαν σταδιακά άλλοι φόροι και επήλθαν έτσι ελαφρύνσεις στους πολίτες.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr