Την επανεμφάνιση φυτοπλαγκτόν στον Παγασητικό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας κάνοντας λόγο για «παγερή αδιαφορία όλων».

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Ένωση, παρατηρεί με ανησυχία την έξαρση του φαινομένου και καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές για «παγερή αδιαφορία» απέναντι «σ' ένα έντονα καταστροφικό φαινόμενο για την θάλασσα του Παγασητικού, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».


Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Μπουντούκος, αναφέρεται ότι «με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε την έξαρση του φαινομένου του ευτροφισμού στον Παγασητικό κόλπο.


Η εξήγηση για την δημιουργία του φαινόμενου του ευτροφισμού είναι γνωστή. Στην ουσία οφείλεται στην υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων, η οποία προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων από γεωργικές εκτάσεις (κυρίως από λιπάσματα ), αλλά και αστικά απόβλητα.


Το φαινόμενο αυτό έχει καταστροφική του επίδραση στα οικοσυστήματα, αφού η περίσσεια βιομάζας δεν μπορεί να απορροφηθεί από το περιβάλλον, καθιζάνει στον βυθό και αποσυντίθεται δεσμεύοντας το πολύτιμο οξυγόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και τα ιχθυοαποθέματα, σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργηθεί ανοξία η ακόμη και δημιουργία υδρόθειου από αναερόβια βακτήρια.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη βιομάζα βενθικών οργανισμών, αυξημένες περιπτώσεις θνησιμότητας ψαριών, οστρακοειδών κ.λπ.
Οι επιπτώσεις του ευτροφισμού είναι πιο έντονες και καταστροφικές σε κλειστούς κόλπους, μεταξύ των οποίων ο Αμβρακικός, Παγασητικός και ο Ευβοϊκός, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης και οξυγόνωσης.


Εντύπωση και ερωτηματικά εγείρει η παγερή αδιαφορία όλων για το τόσο έντονα καταστροφικό φαινόμενο για την θάλασσα του Παγασητικού, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Με πληροφορίες από Magnesianews