Από τον ερχόμενο Μάιο οι κάστορες θα αποτελούν προστατευόμενο είδος στην Σκωτία, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, μια απόφαση που ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις. 

 

Η πολυαναμενόμενη και αμφιλεγόμενη κίνηση, με την οποία διαφωνούν πολλοί αγρότες, έρχεται μετά από μια μακρά και έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το πώς μπορεί να διαχειριστεί ο αριθμός τους. 

 

Οι αγρότες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις καταστροφές που προκαλούν οι κάστορες στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις λόγω των φραγμάτων που φτιάχνουν. 

 

 

 

Οι κάστορες είχαν εξαφανιστεί από την Σκωτία για περίπου 400 χρόνια αλλά πριν μερικά χρόνια τους απελευθέρωσαν παράνομα ξανά στο δάσος. 

 

Θεωρούνται μεγάλοι «εχθροί» των αγροτών επειδή τα φράγματα που φτιάχνουν έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα χωράφια τους και να καταστρέφονται οι καλλιέργειες. 

 

Στην τελευταία καταμέτρηση διαπιστώθηκε πως ο πληθυσμός τους έχει τριπλασιαστεί εδώ και έξι χρόνια και αυτήν την στιγμή εκτιμάται πως ζουν περίπου 430 κάστορες σε περισσότερες από 100 περιοχές.

 

Από τον Μάιο οι κάστορες θα βρίσκονται στην λίστα με τα προστατευόμενα είδη κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα θεωρείται παράπτωμα να τους σκοτώνεις, να τους τραυματίζεις ή να τους αιχμαλωτίζεις. 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr