15.000 χρόνια ο καλύτερος φίλος: Άνθρωποι και σκύλοι μετανάστευσαν μαζί στην Αμερική από την Ασία

15.000 χρόνια ο καλύτερος φίλος: Άνθρωποι και σκύλοι μετανάστευσαν μαζί στην Αμερική από την Ασία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ερευνητές, επικαλούμενοι αρχαιολογικά και γενετικά στοιχεία, υποστηρίζουν πως άνθρωπος και σκύλος μετανάστευσαν μαζί στην Αμερική από την ανατολική Ασία. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Angela Perri, αρχαιολόγο του πανεπιστημίου του Ντάραμ, τα σκυλιά εξημερώθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, πριν από 23.000 χρόνια στη Σιβηρία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από ανάλυση της γενετικής σύνθεσης του αρχαίου σκύλου. Παράλληλα, αρχαιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οι άνθρωποι μετανάστευσαν πριν από 15.000 χρόνια από τη Βορειοανατολική Ασία στην Αμερική, μέσω της Βερίγγειας γέφυρας, του χερσαίου τμήματος που συνέδεε τη σύγχρονη Ρωσία με την Αλάσκα. Η χερσαία διέλευση δεν είναι πλέον εφικτή καθώς αυξήθηκε η στάθμη της θάλασσας. 

H Perri μελέτησε τη γενεαλογία των αμερικανικών σκύλων εκτός της Αρκτικής, που έχουν διαφορετικό γενετικό πρόγονο σε σχέση με τα σκυλιά της Αρκτικής, και εντόπισε τους προγόνους τους στα αρχαία σκυλιά της Σιβηρίας. Η γενεαλογία αυτή έδειξε, σύμφωνα με τη μελέτη, πως οι άνθρωποι έφεραν τα σκυλιά τους μαζί τους όταν μετανάστευσαν στην Αμερική. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκύλους ως κατοικίδια σήμερα και αρκετοί αναρωτιούνται «τι είναι αυτό το ζώο και πώς από ένας άγριος κυνηγός έφτασε να κουλουριάζει δίπλα στο κρεβάτι μου;» αναφέρει η Perri. 

Παρότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα πώς τα σκυλιά εξημερώθηκαν, οι κλιματικές συνθήκες της εποχής, είναι πιθανόν να έφεραν τους λύκους και τους ανθρώπους κοντά με στόχο την επιβίωση. «Οι λύκοι έμαθαν πως τα υπολείμματα από τα φαγητά των ανθρώπων αποτελούν ένα εύκολο και "δωρεάν" γεύμα, ενώ οι άνθρωποι το επέτρεψαν αυτό καθώς διαπίστωσαν πως οι λύκοι δεν ήταν επιθετικοί ή απειλητικοί», υποστήριξε η Perri. 

Η μελέτη αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για το πώς η έρευνα του DNA των σκύλων και των ανθρώπων και η αρχαιολογία μπορούν να μας αποκαλύψουν περισσότερο για το παρελθόν μας, ανέφερε ο Jeffrey Kidd, αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι σύγχρονοι σκύλοι είναι παρόμοιοι με εκείνους που εξημερώθηκαν πριν από 15.000 χρόνια, υποστηρίζει ο Kidd, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημειώνοντας ωστόσο πως το διαφορετικό τρίχωμα και τα χρώματα είναι αποτέλεσμα εκτροφής. 

Για τον Kidd δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους τα σκυλιά τους όταν μετανάστευσαν στην Αμερική, εξαιτίας του πόσο συνυφασμένα είναι αυτά τα ζώα με τις ανθρώπινες κοινωνίες. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα οστά σκύλου βρέθηκαν στη Γερμανία περισσότερο από έναν αιώνα πριν και η ηλικία τους ήταν περίπου 15.000 ετών, σύμφωνα με την Perri. Η επόμενή της έρευνα είναι να βρει ακόμα παλαιότερα οστά και ελπίζει να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για το πώς ο σκύλος έγινε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS USA. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Περιβάλλον / Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια - Μελέτη

Εάν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τελικά τους 2-3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο ευάλωτες
THE LIFO TEAM
Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Περιβάλλον / Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, εξηγεί την έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ