Το πρώτο τρανς άτομο που υπηρετούσε στον στρατό της Νότιας Κορέας, και που απολύθηκε άμεσα μετά από την επέμβαση διόρθωσης φύλου, βρέθηκε νεκρό, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

 

Οι πυροσβέστες εντόπισαν την 23χρονη Byun Hee-soo, νεκρή στο σπίτι της στο Cheongju, νότια της Σεούλ, όταν ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να αναφέρει ότι δεν είχε νέα της από την Κυριακή, ανέφερε το πρακτορείο την Τετάρτη. Η αστυνομία ερευνά το θάνατό της. Η τοπική κλινική ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης είπε ότι η 23χρονη πριν τρεις μήνες είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

 

Η Byun, πρώην λοχίας στον στρατό της Νότιας Κορέας, κατετάγη εθελοντικά το 2017. Το 2019 προχώρησε σε επέμβαση διόρθωσης φύλου στην Ταϊλάνδη. Το υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την απώλεια των ανδρικών γεννητικών οργάνων ως «διανοητικό ή σωματικό μειονέκτημα» προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, αλλά η στρατιωτική επιτροπή αποφάσισε στις αρχές του 2020 την απόλυση της Byun.

 

Η Νότια Κορέα εξακολουθεί να απαγορεύει στα τρανς άτομα να προσχωρήσουν στο στρατό. Η 23χρονη Byun είχε προηγουμένως δώσει συνέντευξη Τύπου ζητώντας να της επιτραπεί να συνεχίσει να υπηρετεί. «Είμαι στρατιώτης της Δημοκρατίας της Κορέας», έλεγε φανερά συγκινημένη. Η θητεία στο στρατό ήταν παιδικό της όνειρο όπως έλεγε.

 

«Βάζοντας στην άκρη τη σεξουαλική μου ταυτότητα, θέλω να δείξω σε όλους ότι μπορώ να ανήκω στους σπουδαίους στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτήν τη χώρα. Παρακαλώ δώστε μου την ευκαιρία» είχε πει στη συνέντευξη. 

 

Η Νότια Κορέα παραμένει μια βαθιά οπισθοδρομική κοινωνία σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου και είναι λιγότερο ανεκτική στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε σχέση με άλλες χώρες της Ασίας.

 

Διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τους ομοφυλόφιλους στρατιώτες. Ο στρατός τους απαγορεύει να έχουν σχέσεις με άτομα του ιδίου φύλου, απειλώντας με ποινή φυλάκισης ακόμη και δύο ετών. Ανάλογη απαγόρευση ωστόσο δεν ισχύει για τους απλούς πολίτες.

 

Με πληροφορείς του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr