Freedom House: Η ελευθερία του Τύπου υποχωρεί παγκοσμίως - Η θέση της Ελλάδας

Freedom House: Η ελευθερία του Τύπου υποχωρεί παγκοσμίως - Η θέση της Ελλάδας Facebook Twitter
1

Η ελευθεροτυπία υποχωρεί σε όλον τον κόσμο, ακόμη και ορισμένες δημοκρατικές κυβερνήσεις ακολουθούν το παράδειγμα αυταρχικών καθεστώτων για να εμποδίσουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, υποστηρίζει η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Freedom House.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αυτού του ινστιτούτου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρατηρείται αξιοσημείωτη επιδείνωση, ακόμη και στην Ευρώπη.

Η θέση της Ελλάδας στον χάρτη με τα σκορ των χωρών:

Freedom House: Η ελευθερία του Τύπου υποχωρεί παγκοσμίως - Η θέση της Ελλάδας Facebook Twitter

Στις ΗΠΑ, οι επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τύπο επιδείνωσαν την εντεινόμενη υποχώρηση της εμπιστοσύνης στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τονίζει η Freedom House. Και αυτό έχει συνέπειες και πέραν των συνόρων, αφού οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο πλέον έχουν λιγότερους λόγους να πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό τους αν απειληθούν τα δικαιώματά τους.

«Σε ορισμένες από τις δημοκρατίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, λαϊκιστές ηγέτες επιβλέπουν τις συντονισμένες προσπάθειες να καταπνιγεί η ανεξαρτησία των μμε», εκτιμά η Σάρα Ρεπούτσι, ερευνήτρια στο ινστιτούτο αυτό που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συχνά αυτοί οι ηγέτες εμφανίζονται ως υπερασπιστές μιας αδικημένης πλειοψηφίας.

«Αν οι απειλές εναντίον της ελευθερίας των μμε είναι ανησυχητικές από μόνες τους, οι συνέπειες που έχουν για τη δημοκρατία είναι αυτό που τις καθιστά πραγματικά επικίνδυνες», υπογράμμισε.

Η Freedom House εκτιμά ότι σε ορισμένες δημοκρατικές χώρες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν λαμβάνει πλέον ανεξάρτητη πληροφόρηση. Φέρνει ως παράδειγμα τους ηγέτες της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς οι οποίοι κατάφεραν να καταπνίξουν τη δημοσιογραφία που ασκούσε κριτική και να διασφαλίσουν ότι τα μέσα ενημέρωσης θα ελέγχονται από πρόσωπα φίλα διακείμενα προς τους ίδιους.

Η έκθεση καταγγέλλει επίσης τη Ρωσία και την Κίνα. Στην Ινδία αναφέρει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στα ανεξάρτητα μμε μέσω της χορήγησης επιλεγμένων τηλεοπτικών αδειών και στήριξε εκστρατείες για να αποθαρρύνει τον αντεθνικό λόγο, όπως τον χαρακτηρίζει.

Αντιθέτως, ορισμένες χώρες όπου η δημοκρατία κερδίζει έδαφος, κατέγραψαν βελτίωση σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, όπως η Αιθιοπία, η Μαλαισία, ο Ισημερινός και η Γκάμπια.

TV & Media
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Καπουτζίδης για Eurovision: «Δεν με ήθελαν κάποιοι από την ΕΡΤ, άρχισαν να με διαβάλουν σε ανώτερα στελέχη»

TV & Media / Γιώργος Καπουτζίδης για Eurovision: «Δεν με ήθελαν κάποιοι από την ΕΡΤ, άρχισαν να με διαβάλλουν σε ανώτερα στελέχη»

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την ομιλία Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρχει δεύτερη σεζόν της σειράς «Σέρρες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αν διακρίνω καλά το χρώμα της Ελλάδας, είμαστε κάπου στη μέση βαθμολόγηση, μάλλον στο 2.Αναρωτιέμαι τι βαθμολόγηση θα παίρναμε, αν είχε κριθεί και η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΦΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΜΦΗ ΑΦΕΤΕΡΟΥ του κ. Μπαλάφα χθες, από και προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Παπαδημητρίου και Γεωργίου, στην ραδιοφωνική εκπομπή των οποίων εφιλοξενείτο.Συγκεκριμένα, ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΜΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΤΡΟΠΟ - με το επιχείρημα ότι εργάζονται στην Δημόσια ΕΡΤ -, να μην χρησιμοποιούν τον όρο "επίδομα" για αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήρισε "13η σύνταξη".Μόλις βέβαια και οι δύο δημοσιογράφοι αντέδρασαν, τα μάζεψε ο ...δημοκράτης.Όμως, οι προθέσεις, το ύφος και η γενική πολιτική φιλοσοφία φαίνονται και μετράνε.Επί ΝΔ, υπήρχε μια δημοσιογράφος - παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων, που εμφανέστατα - προφανώς με πολιτική ανοχή, αν όχι με ενθάρρυνση -, μειδιούσε ειρωνικά όταν εκφωνούσε πολιτικούς σχολιασμούς της τότε Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, θα ήθελε αντίστοιχα να πάρει η ΕΡΤ μεταγραφή την "εθνική παρουσιάστρια ειδήσεων" της Β. Κορέας. Αλήθεια, ο κ. αρχισυνδικαλιστής-προσκυνητής του "μνημείου των νεκρών της ΕΡΤ", έκανε καμία δήλωση σχετικά με το χθεσινό περιστατικό ;Ή δηλώσεις κάνει μόνον κατά βούληση, όπως προ μηνών στην αξιοπρεπή συμπαρουσιάστρια της πρωϊνής ζώνης της τηλεοπτικής ΕΡΤ, στην οποία είπε "αρκετά μας (...) τα έκανες" και εκπαραθυρώθηκε και δεν ξανακούσαμε τίποτε έκτοτε για αυτήν ; Εμείς οι πολίτες ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Τους δε πολιτικούς προϊσταμένους της, τους κρίνουμε θεσμικά.Έρχονται εκλογές καλή ώρα.