Eurovision 2022: Η EBU άλλαξε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών έξι χωρών

Eurovision 2022: Η EBU άλλαξε τις ψήφους έξι κριτικών επιτροπών Facebook Twitter
0

Η EBU άλλαξε τις ψήφους των επιτροπών έξι χωρών στη Eurovision 2022, επισημαίνοντας παράλληλα ότι λαμβάνει «εξαιρετικά σοβαρά» κάθε «ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης» της ψηφοφορίας. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ανέφερε πως εντοπίστηκαν «συγκεκριμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας» στα αποτελέσματα έξι χωρών. 

Για αυτό τον λόγο, προκειμένου να τηρηθούν οι κανονισμοί, υπολογίστηκε ένα «υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα» για κάθε μία από αυτές τις χώρες, τόσο για τον δεύτερο ημιτελικό όσο και για τον τελικό της φετινής Eurovision, το οποίο υπολογίστηκε με βάση αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοιο ιστορικό ψηφοφορίας. 

Η EBU δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωση ποιες ήταν αυτές οι έξι χώρες. Σύμφωνα με το Euronews, επρόκειτο για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Σαν Μαρίνο. Σημειώνεται ότι με κάποιες από αυτές τις χώρες υπήρξε αδυναμία σύνδεσης κατά τη διάρκεια του τελικού, για την ανακοίνωση των ψήφων των επιτροπών τους. 

«Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας των επιτροπών, μετά τη δεύτερη πρόβα του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision, εντοπίστηκαν συγκεκριμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών», ανέφερε η EBU στην ανακοίνωση. 

«Για τη συμμόρφωση με τις οδηγίες ψηφοφορίας του διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εταίρο της για την ψηφοφορία, προκειμένου να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε μία από τις χώρες αυτές, τόσο για τον δεύτερο ημιτελικό όσο και για τον μεγάλο τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοιο ιστορικό ψηφοφορίας)», επεσήμανε η EBU. 

Τέλος, υπογράμμισε πως λαμβάνει «εξαιρετικά σοβαρά κάθε ύποπτη απόπειρα για τη χειραγώγηση της ψηφοφορίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision» και τόνισε ότι έχει το δικαίωμα «να αφαιρέσει τέτοιες ψήφους» με βάση τις επίσημες οδηγίες ψηφοφορίας, «ανεξάρτητα από το αν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα». 

Η κίνηση της EBU προκάλεσε την αντίδραση του ρουμανικού TVR1, που εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή των ψήφων της επιτροπής του. «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ρουμανική επιτροπή αποφάσισε να δώσει τους μέγιστους βαθμούς στη Μολδαβία», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράμμισε ότι ούτε οι εκπρόσωποι του καναλιού, ούτε η επιτροπή ενημερώθηκε μετά τον δεύτερο ημιτελικό για τις όποιες υποψίες σχετικά με τις ψήφους της Ρουμανίας. 

Επίσης, το TVR1 υπογράμμισε ότι δεν ήταν διαφανής ο τρόπος που υπολογίστηκαν τα νέα αποτελέσματα και γνωστοποίησε πως ζήτησε από τους διοργανωτές της Eurovision να δώσουν επίσημα μια εξήγηση για την αντικατάσταση των ψήφων της ρουμανικής επιτροπής. 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurovision 2026: «Είναι αδύνατο να κάνουμε τα στραβά μάτια» - Η Ισπανία θα μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό αν συμμετάσχει το Ισραήλ

TV & Media / Eurovision 2026: «Είναι αδύνατο να κάνουμε τα στραβά μάτια» - Η Ισπανία θα μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό αν συμμετάσχει το Ισραήλ

Είναι η πρώτη από τις «Big Five» του διαγωνισμού που δηλώνουν ανοιχτά ότι θα μποϊκοτάρει τον φετινό διαγωνισμό αν η EBU επιτρέψει να συμμετάσχει το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Μαζωνάκης: «Με έχει μπλοκάρει παντού, του έστειλα στο Instagram για την επέμβαση της μητέρας μας» λέει η αδελφή του

TV & Media / Γιώργος Μαζωνάκης: «Με έχει μπλοκάρει παντού, του έστειλα στο Instagram για την επέμβαση της μητέρας μας» λέει η αδελφή του

«Δυστυχώς ο Γιώργος παρά το ότι ενημερώθηκε, δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν τρόπο μαζί μας» υποστηρίζει η αδελφή του δημοφιλούς τραγουδιστή
LIFO NEWSROOM
Emmy: Θύελλα χειροκροτημάτων στα Emmy για τον Στίβεν Κόλμπερτ μετά την ακύρωση του «Late Show» από το CBS

TV & Media / Emmy: Θύελλα χειροκροτημάτων στα Emmy για τον Στίβεν Κόλμπερτ μετά την ακύρωση του «Late Show» από το CBS

Ο παρουσιαστής εμφανίστηκε να απονείμει βραβείο και έκανε χιούμορ για… αναζήτηση δουλειάς – Αργότερα ανέβηκε ξανά στη σκηνή για το βραβείο του «The Late Show» ως Καλύτερο Talk Show
LIFO NEWSROOM
Two and a Half Men: «Έπαιρνα το 1/3 της αμοιβής του Τσάρλι Σιν» αποκάλυψε ο συμπρωταγωνιστής του

TV & Media / Two and a Half Men: «Έπαιρνα το 1/3 της αμοιβής του Τσάρλι Σιν» αποκάλυψε ο συμπρωταγωνιστής του

Ο Τζον Κράιερ αποκάλυψε, η αμοιβή του ήταν μόλις «το ένα τρίτο» σε σύγκριση με του συμπρωταγωνιστή του, Τσάρλι Σιν (Charlie Sheen), παρόλο που η ασταθής συμπεριφορά του τελευταίου έθεσε σε κίνδυνο την συνέχιση της σειράς και οδήγησε τελικά στην απόλυσή του μετά την 8η σεζόν
LIFO NEWSROOM