Ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπογράφουν 41 δικαστικοί λειτουργοί, αρεοπαγίτες, πρόεδροι εφετών καθώς και άλλων βαθμών που διαφωνούν το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας από την πολιτεία να αναθεωρήσει τη θέση της για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

Σημειώνεται πως σε έκκλησή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καλεί την πολιτεία «να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας» του καταδικασμένου δολοφόνου της 17 Νοέμβρη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια, όσο και από τη συλλογική συνείδηση.


Οι 41 υπογράφοντας καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕ να απέχει «από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως αποδοκιμάζονται από την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος». Ακόμη, στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΕΔΕ «υπερβαίνει τους σκοπούς της, προβαίνοντας σε υποδείξεις προς την πολιτεία υπό την επίφαση της υπεράσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων» και σημειώνουν ότι «οι εκπρόσωποι της Ένωσης είχαν υποχρέωση απέναντι στα μέλη της να διατηρήσουν αλώβητη την εικόνα της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας των μελών της και η υποχρέωση αυτή δεν τηρήθηκε».

 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η φροντίδα για την έκτιση των ποινών, που εμείς επιβάλλουμε, όπως και η επιλογή της απαγόρευσης συγκεντρώσεων περισσοτέρων από ένα όριο προσώπων χάριν της προστασίας του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και υγείας εν μέσω πανδημίας, ανήκει στην πολιτεία. Τις ενέργειες της τις ελέγχουμε, σύμφωνα με το νόμο, εάν και εφόσον ασκηθεί προσφυγή κατά των όρων της έκτισης των ποινών από αυτόν που έχει έννομο συμφέρον ή εάν οι παραβάτες των σχετικών περιορισμών παραπεμφθούν στα δικαστήρια. Η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή ανάμειξή μας σε αυτά τα ζητήματα πλήττει το κύρος, την αξιοπιστία μας και την ανεξαρτησία μας και υποβαθμίζει την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης».

 

Τονίζεται, ακόμα, ότι «οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης απάδουν στη μετριοπάθεια που οφείλει να επιδεικνύει το δικαστικό σώμα και στις παραδόσεις ανεξαρτησίας του».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr