Γάμοι παιδιών προς εξόφληση χρεών: η εξοργιστική παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα

0

«Χρειάστηκε να με κρατάνε τρεις άντρες και μία γυναίκα για να μπορέσει να κοιμηθεί μαζί μου. Τρεις! Δεν ήμουν καν 12 χρονών! Μετά από λίγο καιρό συνειδητοποίησα ότι ήμουν έγκυος.

Αλλά ήμουν ακόμη παιδί για να είμαι έγκυος...Του είχα πει ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί μαζί μου, ότι δεν ήταν της ηλικίας μου, ότι τα παιδιά που ήδη είχε αποκτήσει, ήταν μεγαλύτερα από ΄μένα».

Η Dorothy είναι μια «νύφη για τα λεφτά», ένα παιδί που πωλήθηκε σε έναν ενήλικα για να εξοφληθεί ένας μέρος των χρεών της οικογένειάς της. 

Οι «νύφες για τα λεφτά» είναι μία απάνθρωπη παράδοση που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί την οικονομία πολλών χωριών της Νιγηρίας και πρακτικά συγκαλύπτει μέσω των εθίμων τους βιασμούς ανηλίκων. Ο πάστορας Akonan Richards, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών, κατάφερε να πείσει τον γηραιό σύζυγο της Dorothy, τον Pa Philips να μιλήσει στο τηλεοπτικό συνεργείο του BBC. 

«Σου φέρνουν και πολύ μικρά παιδιά, περίπου 6 χρονών. Σου φέρνουν και μεγαλύτερα γύρω στα 10-12. Αυτά έχουν μεγαλώσει, μπορούν να παντρευτούν. Ξέρουν να μαγειρεύουν, να κάνουν δουλειές, να κάνουν τα πάντα», λέει ο σύζυγος, χωρίς ίχνος συνείδησης για το έγκλημα που διαπράττει. 

Αυτά τα παιδιά, όπως αποκαλύπτει ο πάστορας, δεν έχουν κανένα δικαίωμα πάνω στο σώμα και το πνεύμα τους. Τους απαγορεύεται να πάνε σχολείο, συνήθως τρέφονται με τα αποφάγια και εξυπηρετούν κάθε προσταγή του ανθρώπου στον οποίο κατέληξαν. Πολύ συχνά εξωθούνται στην πορνεία, αφού ο «σύζυγος» τα μεταπωλεί ή τα νοικιάζει σε άλλους άντρες ως σκλάβους του σεξ ή ως οικιακούς βοηθούς. 

Όπως εξηγεί ο πάστορας που η κάθε του μέρα είναι μια ιστορία διάσωσης ανήλικου από ένα τέτοιο περιβάλλον, οι «νύφες για τα λεφτά», εκτός απ' όλα τ' άλλα ενισχύουν και το κύρος ενός άντρα σ' αυτά τα χωριά της Νιγηρίας.

«Όσες περισσότερες έχεις, τόσο πιο σημαντικός θεωρείσαι. Αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν ρωτήσετε, βέβαια, θα σας πουν ότι πρόκειται για μία πρακτική που έχει σταματήσει από το 1990, αλλά αυτό φυσικά είναι ψέμα», καταλήγει. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΗΠΑ

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM
ΤΣΕΛΣΙ ΚΗΠΟΣ ΗΔΟΝΗ

Διεθνή / «Κήπος της ηδονής» στο Τσέλσι: Η πρόταση της Βασιλικής Κηπουρικής Εταιρείας που αιφνιδίασε

Εμπνευσμένος από τη θεά Αφροδίτη και χρηματοδοτούμενος από εταιρεία ερωτικών παιχνιδιών, ο κήπος του φετινού Chelsea Flower Show ενδέχεται να προκαλέσει «σοκ» στους επισκέπτες, γράφει ο Guardian
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ REUTERS ΕΡΤ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Αναλυτής του Reuters στα ελληνικά: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τρελός πρόεδρος και κάνει τρελά πράγματα»

«Ίσως απλώς φύγει από το χάλι που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις, λέει τρία διαφορετικά πράγματα μέσα σε μια ώρα που όλα είναι αντιφατικά μεταξύ τους», είπε ο Hugo Dixon στην ΕΡΤ
THE LIFO TEAM