Υπόθεση Novartis - Μανιαδάκης: Με πιέζουν να καταθέσω για Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη

Υπόθεση Novartis - Μανιαδάκης: Με πιέζουν να καταθέσω για Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη Facebook Twitter
0

Πιέσεις για την κατάθεση του στην υπόθεση Novartis, καταγγέλλει ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης. 

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, υποστηρίζει ότι κλήθηκε από τους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση στις 27 - 28 Δεκεμβρίου και δέχθηκε πιέσεις για να καταθέσει αν έχουν δωροδοκηθεί πολιτικοί. 

Στις 31 Δεκεμβρίου, και ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του με σκοπό να ταξιδέψει στη Μαδρίτη για τις γιορτές, του ανακοινώθηκε, μετά από έξι ώρες κράτησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ότι σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη και του αφαιρέθηκε το ελληνικό διαβατήριο.

Την ίδια μέρα αποκαλύφθηκε ότι καθηγητής είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας στον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε δώσει το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου».

Σε βάρος του αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς που, κατά τον ίδιο, του άσκησαν πιέσεις σχετικά με τρία πολιτικά πρόσωπα: τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης. «Να αναφέρω αν γνωρίζω, αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι (...) Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα» λέει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης.

«Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».

«Πολιτική δίωξή»

«Η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού είχα κρατηθεί έξι ώρες (...) Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων», λέει ο καθηγητής.

Ο ίδιος, κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ότι υπέπεσε σε «σοβαρό λάθος».

«Με το "κουίζ που" έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;» σημειώνει ο κ. Μανιαδάκης.

Σε ερώτηση για το ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί, ο καθηγητής απαντά: «Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ (...) Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις, πριν ασκηθούν διώξεις;», αναρωτιέται. 

«Επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ με ενέπλεξαν», ισχυρίζεται ο ίδιος. «Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές».

«Πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το δημόσιο».

Κατά τον ίδιο, οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες. «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ