Ως απόφαση του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση η αυστηροποίηση των μέτρων για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο «να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία». Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να πάρει κάποια πράγματα πάνω του, χωρίς να είναι γνωστός ακόμα ο λόγος για την αλλαγή αυτή, καθώς εκείνο που έλεγε διαρκώς στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση και τόνιζε με έμφαση ο πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του στα διεθνή ΜΜΕ, ήταν ότι στα θέματα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού έδωσε τον λόγο στους ειδικούς και ότι εκείνοι ήταν που λάμβαναν όλες τις αποφάσεις. Εκτοτε βέβαια έχει περάσει καιρός και ίσως έχουν αλλάξει περισσότερα πράγματα από αυτά που είναι ορατά, όπως π.χ το πέρασμα του Σωτήρη Τσιόδρα στα μετόπισθεν και η ένταση των διαφωνιών μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είτε και με την κυβέρνηση από ορισμένους. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες για εκτιμήσεις που υπάρχουν, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τα πραγματικά κρούσματα παρουσιάζουν μια αυξητική πορεία και η Αττική μια ανησυχητική εικόνα. Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί για οποιοδήποτε άνοιγμα, αν δεν μετρηθούν πρώτα οι συνέπειες από την «χαλάρωση» της εορταστικής περιόδου. Ασφαλής εικόνα δεν μπορεί να υπάρξει πριν περάσουν 15 μέρες. Και αν δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα και δεδομένα, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. 

 

Η κυβέρνηση δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Ολα τα υπόλοιπα όμως είναι ασαφή ακόμα. Θα υπάρξουν εγγυήσεις ότι αυτά μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια και ότι δεν θα συμβάλλουν σε ένα ολέθριο τρίτο κύμα;

 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στα ΜΜΕ έχει πει πως θα υπάρξει εισήγηση για να γίνουν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την πανδημία στην Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο είχε προαναγγείλει ότι πριν ανοίξουν τα σχολεία θα γίνονταν πρώτα τεστ στους μαθητές. 

 

Στην τριτολογία του στη Βουλή κατά την ενημέρωση του σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις 12/11/2020, ο πρωθυπουργός έλεγε: «Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε πριν ξανά ανοίξουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα ήταν και κατ΄ ανάγκη και χρήσιμο να αναλώσουμε όλα τα τεστ μας σε ένα μαζικό τεστ όλου του σχολικού πληθυσμού. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως -και θα το κάνουμε- είναι να κάνουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα "έξυπνα", στοχευμένα τεστ, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε... Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί.  Έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ. Θα μας δώσει μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για το αν έχουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα σχολεία, όπως προσβλέπουμε και όπως ελπίζουμε στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για κάποιες εβδομάδες ακόμα την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα».  Μέχρι τώρα ωστόσο, αυτά τα τεστ δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ούτε υπάρχει κάποια άλλη κυβερνητική  ανακοίνωση από τότε.

 

Αρκετά μέλη της  επιτροπής επισημαίνουν ότι η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας από την πανδημία παραμένει υψηλή- στα όρια των αντοχών του συστήματος και ότι θα πρέπει να περιμένουν πρώτα να υποχωρήσει αισθητά. Η περίοδος των εορτών όμως τους ανησυχεί ότι θα φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, υπήρχαν καθηγητές μέλη της Επιτροπής που δημόσια είχαν δηλώσει την αντίθεση τους στην κυβερνητική απόφαση να γιορτάσουν οι οικογένειες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μαζί με άλλη μία οικογένεια. 

 

Ο Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που εργάζεται στις ΗΠΑ, προειδοποιεί εδώ και καιρό με τις δημόσιες παρεμβάσεις του για τον κίνδυνο 3ου κύματος πανδημίας στο τέλος Ιανουαρίου που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να ξανανοίξει, αν θέλει να αποφύγει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

 

Εχει δηλώσει ξεκάθαρα, πως «Είναι μύθος ότι δεν γίνεται μετάδοση στα σχολεία», εξηγώντας ότι «ο λόγος που δεν το βλέπουμε είναι ότι δεν μετράμε»,  αλλά είναι απολύτως βέβαιο, υποστηρίζει, ότι τα παιδιά θα κολλήσουν και αυτό μετά θα επεκταθεί στους πιο ευάλωτους της οικογένειας τους και τους ηλικιωμένους. «Από τους χώρους δουλειάς, που είναι ανοιχτοί και από τα σχολεία έχουμε μολύνσεις που πηγαίνουν στο σπίτι. Αυτό είναι διαπιστωμένο παγκόσμια» αναφέρει και προτείνει «να  γίνουν θυσίες τώρα, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την ανοιξη» και να μην πληγεί ο τουρισμός.

 

Υποστηρίζει επίσης ότι αν στην Ελλάδα θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θα πρέπει να μετρήσουμε τους μαθητές και τους καθηγητές με πολλά και συνεχή τεστ. Στις ΗΠΑ, όπως λέει, υπάρχουν σχολεία, ακόμα και πανεπιστήμια, που είναι ανοιχτά, αλλά κάνουν τεστ 2 φορές την εβδομάδα σε όλους τους μαθητές. Αυτό είναι κάτι που κοστίζει όμως αρκετά και η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, γι' αυτό σύμφωνα με τον Γιώργο Παυλάκη είναι καλύτερα να θυσιαστούν ακόμα μερικές μέρες σχολείου, ειδικά για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, παρά να υπάρξει  ένα 3ο κύμα με μεγάλο κόστος. Έχει αναφέρει μάλιστα και το παράδειγμα του Ισραήλ που μέτρησε με εκτεταμένο τεστινγκ τους μαθητές και, βρέθηκε θετική η πλειοψηφία. 

 

Η κυβέρνηση δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Ολα τα υπόλοιπα όμως είναι ασαφή ακόμα. Θα υπάρξουν εγγυήσεις ότι αυτά μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια και ότι δεν θα συμβάλλουν σε ένα ολέθριο τρίτο κύμα; Θα γίνουν τα τεστ που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για να υπάρχει εικόνα των δεδομένων πριν ανοίξουν ή θα ληφθούν αποφάσεις πριν μετρηθούν οι συνέπειες της εορταστικής περιόδου; Ολα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει, αλλά θα το κάνει τις επόμενες μέρες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr