Δεν πρέπει κανείς να μείνει σε σπίτι με ρωγμές, καθώς μπορεί να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, προειδοποίησε ο Άκης Τσελέντης απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής του Ηρακλείου όπου σημειώθηκε σήμερα ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ

 

Ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, αλλά οι μετασεισμοί μπορεί να είναι ακόμη και μεγέθους 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

 

«Ο σεισμός έγινε πάνω σε γνωστό ρήγμα, εκείνο του Καστελίου. Αυτό το ρήγμα έχει δυναμικό το πολύ 6 Ρίχτερ. Είναι ξεκάθαρο πως ο σεισμός που έγινε είναι ο κύριος. Θα έχουμε πάρα πολλούς μετασεισμούς, μπορεί και ισχυρούς, 5,3 και 5,4 Ρίχτερ. Για αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Τσελέντης. 

 

«Μας έπιασε εξαπίνης αυτός ο σεισμός, γιατί δεν είχε δώσει τόσο μεγάλο γεγονός εκεί», σημείωσε και ανέφερε ότι το ίδιο φαινόμενο, με εκατοντάδες μικρούς σεισμούς, είχε καταγραφεί το 1950. Όμως, τόνισε οι δονήσεις δεν ξεπέρασαν τα 5 Ρίχτερ. «Δεν έχει ξαναδώσει τέτοιο μέγεθος η περιοχή», συμπλήρωσε. 

 

Στη συνέχεια, επέστησε την προσοχή στα παλιά σπίτια της περιοχής, λόγω των μετασεισμών που θα σημειώνονται ίσως και για πολύ καιρό. 

 

«Η σεισμική ακολουθία θα συνεχίσει με μεσαίου μεγέθους και μεγάλους μετασεισμούς, φοβάμαι, για πάρα πολύ καιρό. Θα πρέπει να προσέξουμε τα παλιά σπίτια, τα πέτρινα», δήλωσε και σημείωσε ότι το Αρκαλοχώρι έχει άσχημη δόμηση. Αντίθετα, ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Ηρακλείου δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς είναι μικρά τα ρήγματα μέσα στην πόλη. 

 

«Στα χωριά, στα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιο βαθμό αστοχίας, κάποια ρωγμή, αν δεν έχουν πάρει το ΟΚ από μηχανικούς, να αποφύγουν να μείνουν απόψε και τις επόμενες ημέρες. Ισχυροί μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση σε σπίτι που έχει υποστεί κάποιο βαθμό αστοχίας», τόνισε ο κ. Τσελέντης. 

 

Στο ερώτημα αν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στην περιοχή, απάντησε: «Στη σεισμολογία όλα είναι πιθανά, αλλά τα μεγάλα ρήγματα στην περιοχή είναι ελάχιστα. Το πιο πιθανό, σχεδόν σίγουρο, είναι ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό του. Θα συνεχίσει με ισχυρούς μετασεισμούς, αλλά αποκλείεται να έχουμε πάνω από 6 Ρίχτερ». 

 

Οι περιοχές που προβληματίζουν 

 

Ο κ. Τσελέντης μίλησε και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας που προβληματίζουν τους σεισμολόγους

 

Η Θήβα είναι μία από αυτές τις περιοχές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένω κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά έχει μια όχι τόσο καλή δόμηση και έχουμε συνεχείς μικροσεισμούς. Κοντά στη Θήβα έχουμε πολύ μεγάλα ρήγματα, τα οποία δεν βλέπουμε να έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη. 

 

Μια άλλη περιοχή που προβληματίζει είναι τα Ιόνια νησιά, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, αλλά αυτά είναι πολύ καλά δομημένα, διευκρίνισε ο κ. Τσελέντης. 

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην περιοχή της Νισύρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη σεισμική ακολουθία, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί είναι υποθαλάσσια. «Οι σεισμοί που παρακολουθούμε στη Νίσυρο δεν έχουν καμία σχέση με το ηφαίστειο, αυτό είναι το σημαντικό», τόνισε.