Τρίτη δόση εμβολίου: Πόσους μήνες μετά την δεύτερη δόση πρέπει να γίνεται- Οι εξαιρέσεις

Τρίτη δόση εμβολίου: Facebook Twitter
Unsplash
0

H χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου έχει ξεκινήσει στις ομάδες ανοσοκατασταλμένων στην Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί στις δομές ηλικιωμένων, στα άτομα άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Το σκεπτικό στηρίζεται στην βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων που παρατηρείται μετά τους έξι μήνες και, για αυτόν τον λόγο, η σύσταση της επιτροπής είναι, η τρίτη δόση να γίνεται μετά παρέλευση έξι μηνών από την προηγούμενη, με εξαίρεση τα ανοσοκατασταλμένα άτομα στα οποία μπορεί να χορηγηθεί και έναν μήνα μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στην παρούσα φάση η τρίτη δόση γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό, καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και από την σοβαρή νόσο και από τον θάνατο, και για τις μεταλλάξεις που έχουν προκύψει και κυρίως για την Δέλτα που είναι η επικρατούσα. 

Συνοπτικά τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο θα λάβουν τρίτη δόση με mRNA της Pfizer. Pfizer θα κάνουν και όσοι είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Jonshon & Johnson, η επιτροπή είναι σε αναμονή των συστάσεων και «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα» η επόμενη δόση να γίνει είτε με εμβόλιο mRNA είτε με το ίδιο εμβόλιο της J&J. 

Άτομα που έχουν νοσήσει από Covid-19 και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίων θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται την χορήγηση της τρίτης δόσης. 

Για την ασφάλεια της τρίτης δόσης, υπάρχουν δεδομένα από το Ισραήλ όπου έχουν ήδη χορηγηθεί 2,8 εκατ. τρίτες δόσεις σε πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω, και στην πλειονότητα τους άνω των 60 ετών. Παράλληλα, οι ειδικοί επεξεργάστηκαν δεδομένα από τα συστήματα καταγραφής ανεπιθύμητων παρενεργειών στις ΗΠΑ. 

Γενικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις, απλές παρενέργειες όπως πόνος, ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, και μάλιστα χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με όσες είχαν καταγραφεί μετά την α' ή β΄ δόση. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται πως ήταν συχνότερη ήταν η διόγκωση, η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού, του μασχαλιαίου λεμφαδένα, που αναφέρεται σε συχνότητα 5,2%

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ