Τρία αντί για δύο αντισηπτικά μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές - Τα αποθέματα ειδών που δηλώνονται

Τρία αντί για δύο αντισηπτικά μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές - Τα αποθέματα ειδών που δηλώνονται Facebook Twitter
AΠΕ-ΜΠΕ
0

Μέχρι τρεις συσκευασίες απολυμαντικών διαλυμάτων και καθαρού οινοπνεύματος που διατίθεται εμφιαλωμένο στη λιανική πώληση, θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται οι καταναλωτές αντί για δύο που ίσχυε έως σήμερα, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

Με την ίδια απόφαση, η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, απολυμαντικά διαλύματα, αιθυλική αλκοόλη και τεστ κορωνοϊού, παρατείνεται έως τις ‪12 Ιουλίου‬, ενώ παύει η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων για το αιγοπρόβειο κρέας και τα αυγά.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η διάθεση απολυμαντικών διαλυμάτων (μαντηλάκια και «αντισηπτικά» σε υγρή μορφή, ή τζελ) και καθαρής μη μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης, γίνεται αποκλειστικά σε μεμονωμένες συσκευασίες, τηρώντας ταυτόχρονα τους περιορισμούς ως προς την ανώτατη ποσότητα τεμαχίων ανά πελάτη, η οποία ορίζεται αυστηρά στα τρία 3 τεμάχια συνολικά, από τα οποία μόνο δύο μπορούν να ανήκουν στο ίδιο είδος.

Έως σήμερα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ελλείψεων στην αγορά για τα συγκεκριμένα προϊόντα, επιτρεπόταν η διάθεση σε μεμονομένες συσκευασίες, ένα προϊόν ανά κατηγορία. Δηλαδή έως μία συσκευασία απολυμαντικού διαλύματος και έως μία συσκευασία καθαρού οινοπνεύματος.

Ποια είδη θα δηλώνονται

Η δήλωση των αποθεμάτων στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (https://antiseptics-suppliers.businessportal.gr) θα συνεχιστεί έως τις ‪12 Ιουλίου 2020‬ αποκλειστικά για τα εξής είδη:

α. Χειρουργικές μάσκες

β. Απολυμαντικά διαλύματα (είτε σε μορφή υγρή ή γέλης είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών).

γ. Αιθυλική αλκοόλη

δ. Τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19.

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων

Υπόχρεοι δήλωσης των αποθεμάτων των παραπάνω προϊόντων είναι:

α. όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, διακίνηση και χονδρική πώληση των συγκεκριμένων ειδών,

β. όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν απολυμαντικά προϊόντα,

γ. όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν απολυμαντικά προϊόντα (βάσει του άρθρου 5 του ν. 4681/2020 (Α' 74),

δ. όλες οι υπεραγορές τροφίμων (super market),

ε. όλες οι λοιπές επιχειρήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στη λιανική πώληση,

στ. όλα τα φαρμακεία, είτε προμηθεύονται τα συγκεκριμένα είδη από τη χονδρική είτε τα παρασκευάζουν οι ίδιοι στο φαρμακείο τους.

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στη χονδρική και στη λιανική πώληση με τον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), καταγράφονται οι ποσότητες των ειδών που αποτελούν αποθέματα της αποθήκης χονδρικής πώλησης.

Υποβαλλόμενα στοιχεία από υπόχρεους

Οι υπόχρεοι υποβάλλουν την ποσότητα των αποθεμάτων ανά είδος, η οποία θα πρέπει να προσδιορίζεται ως εξής:

α. για τις χειρουργικές μάσκες, σε τεμάχια,

β. για τα απολυμαντικά μαντηλάκια, σε τεμάχια, τα οποία νοούνται ως πακέτα, όπως αυτά διατίθενται προς πώληση στο λιανικό εμπόριο, ανεξαρτήτως του αριθμού των μαντηλιών που περιλαμβάνονται σε κάθε πακέτο,

γ. για τα απολυμαντικά διαλύματα και την αιθυλική αλκοόλη σε λίτρα. Συνεπώς, το σύνολο της ποσότητας των συσκευασιών που εμπεριέχουν ποσότητα κατώτερη του λίτρου πρέπει να μετατρέπεται σε λίτρα,

δ. για το τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19, σε τεμάχια.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας για την υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή: Ο δημοσιογράφος δεν είναι μέλος μας

Ελλάδα / Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας για την υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή: Ο δημοσιογράφος δεν είναι μέλος μας

Ο συγκεκριμένος δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα μας και δεν αναγνωρίζεται ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, διευκρινίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε) 
LIFO NEWSROOM
Πανελλήνιες 2025: Ξεκινά η υποβολή του Μηχανογραφικού - Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα / Πανελλήνιες 2025: Ξεκινά η υποβολή του Μηχανογραφικού - Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Ανοίγει η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων από υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δημόσιες Σχολές Κατάρτισης (ΔΙΕΚ)
LIFO NEWSROOM
ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Ελλάδα / Τροχαίο στο Αγρίνιο: «Δεν ήταν σε κατάσταση ούτε να τον δούμε» λέει ο πατέρας του 21χρονου - Ερευνάται η εμπλοκή και τρίτου ΙΧ

Οι γονείς του 21χρονου εργάζονται στο τοπικό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο νεαρός και ειδοποιήθηκαν ότι ο νεκρός άνδρας που απανθρακώθηκε, ήταν το παιδί τους
LIFO NEWSROOM