Τrafficking: Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι» - Κυρίως γυναίκες και παιδιά

Τrafficking: Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι» - Η συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των περιστατικών trafficking παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βουλή, με τα θύματα να αφορούν κυρίως γυναίκες και παιδιά.
 

Περαιτέρω αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα, στενότερος συντονισμός και συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενίσχυση των δράσεων, με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας καθώς και στα ουσιαστικά μέτρα για στήριξη και σωστή ενημέρωση των θυμάτων είναι μερικά από τα μέτρα που προσθέτει η ελληνική πολιτεία για την καταπολέμηση του trafficking.

Ενός νοσηρού φαινομένου, που όπως τονίστηκε στη Βουλή, συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συστημικό, στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά γυναίκες και παιδιά, είναι το τρίτο κατά σειρά οργανωμένο έγκλημα που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αφήνουν συνολικό τζίρο στις εγκληματικές οργανώσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης, ήταν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, μίλησε για «παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους», της οποίας όπως είπε, «ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το 50% του ποσοστού των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες, μωρά ή μικρά παιδιά».

«Η πολιτεία πρέπει να επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά όχι μόνο για την καταπολέμηση του εγκληματικού αυτού φαινομένου αλλά και την στήριξη των αθώων θυμάτων», τόνισε ο κ. Πικραμένος.

«Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας»

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως η εκμετάλλευση ανθρώπων είναι ντροπή για την κοινωνία μας, δείχνει παρακμή του πολιτισμού μας.

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια που είναι σε εξέλιξη», στόχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

- Καλύτερος συντονισμό της πολιτείας για την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων που είναι κυρίως ευάλωτες ομάδες.

  • Έμφαση στη πρόληψη.
  • Ενδυνάμωση αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.
  • Έμφαση στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο.

«Στην Ελλάδα το 73% των περιπτώσεων που καταγγέλλονται είναι γένους θηλυκού»

«Η εμπορία ανθρώπων είναι γένους θηλυκού», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Σε όλα τα κράτη, η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Στη χώρα μας το 73% των περιπτώσεων που καταγγέλλονται είναι γένους θηλυκού», σημείωσε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση.

Όπως είπε:

-Το 90% των θυμάτων trafficking στην ΕΕ αφορά γυναίκες και ανήλικα ενώ στην Ελλάδα είναι στο 73% -και το 50% των καταγγελιών αφορά γυναίκες πρόσφυγες.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους δουλέμπορους

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, ανακοίνωσε την περαιτέρω αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα για τους δουλεμπόρους καθώς και την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας απέναντι «σε ένα φαινόμενο που εκπέμπει στοιχεία νοσηρότητας, είναι συνεχώς αυξανόμενο και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ σχεδόν το 1/4 των θυμάτων είναι παιδιά».

Τέλος, η Άννα Καραμανλή, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής, για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, σημείωσε από την πλευρά της, ότι «η παγκόσμια ημέρα είναι μέρα αφύπνισης και ευθύνης απέναντι στη σύγχρονη μορφή δουλείας».

«Δυστυχώς το trafficking καταφέρνει να είναι ένα βήμα μπροστά από εμάς και σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία υπάρχουν 27 εκατ. σύγχρονοι σκλάβοι σήμερα, για αυτό και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτεί εγρήγορση και αποτελεσματικότητα», κατέληξε η κ. Καραμανλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM