Τουρκία: Μέλος της ΕΜΑΚ ο γιος του πυροσβέστη που έσωσε τον μικρό Ανδρέα στον σεισμό του '95 στο Αίγιο

Σεισμός στην Τουρκία: Μέλος της ΕΜΑΚ ο γιος του πυροσβέστη που έσωσε τον μικρό Ανδρέα στον σεισμό του 1995 στο Αίγιο Facebook Twitter
0

Μάχη για την εύρεση ζωής δίνουν οι διασώστες στην Τουρκία, ανάμεσά τους και η ελληνική ΕΜΑΚ, η οποία απεγκλωβίζει επιζώντες από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός.

Την ώρα που ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται, η ιστορία ενός Έλληνα διασώστη της 1ης ΕΜΑΚ έρχεται στο φως.

Πρόκειται για τον πυραγό Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος είναι ένας από τους Έλληνες που συμμετέχουν στις έρευνες διάσωσης. Με καταγωγή από την Καλαμάτα είναι γιος του πυροσβέστη στρατηγού Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος συγκλόνισε με τη διάσωση του μικρού Ανδρέα στον σεισμό στο Αίγιο.

Ο Κώστας Νίκας, αξιωματικός-επιστήμονας της ελληνικής αποστολής, είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στην κατάρρευση κτιρίων από φυσικές καταστροφές. Είναι ο άνθρωπος που μελετά τους χώρους και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι του, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ζωή και των ανθρώπων που εντοπίζονται στα χαλάσματα.

«Ο Τάκης θα καμαρώνει το γιό του από ψηλά», λένε πυροσβέστες που ήξεραν καλά τον πατέρα του Κώστα Νίκα.

Η στιγμή διάσωσης του μικρού Ανδρέα από τα συντρίμμια του σεισμού

Ήταν το καλοκαίρι του 1995, όταν σεισμός 6,1 Ρίχτερ είχε ταρακουνήσει το Αίγιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του tempo24, η στιγμή διάσωσης του μικρού Ανδρέα έχει χαραχτεί στο μυαλό πολλών, με τον 8χρονο να βγαίνει με μικρό φορείο από τα χαλάσματα, μετά από 44 ώρες εγκλωβισμού.

O Παναγιώτης Νίκας άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 2011 βυθίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα στο πένθος, ενώ ο Ανδρέας είναι σήμερα 36 ετών.

Σεισμός στην Τουρκία: Μέλος της ΕΜΑΚ ο γιος του πυροσβέστη που έσωσε τον μικρό Ανδρέα στον σεισμό του 1995 στο Αίγιο Facebook Twitter
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM