Θρήνο στις Ένοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη την Ελλάδα σκόρπισε η είδηση της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1Η στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αξιωματικοί και να τραυματιστεί μια αρχιλοχίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή να κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.

 

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο νομός Καρδίτσας, καθώς θρηνεί τον άδικο χαμό δύο δικών του παιδιών από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

 

Πρόκειται για τον 50χρονο συνταγματάρχη τεθωρακισμένων και πατέρα τριών παιδιών, Θωμά Αδάμο, από το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και τον κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ταγματάρχη αεροπορίας στρατού Δημοσθένη Γούλα, παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών, με καταγωγή από το Ανθηρό Αργιθέας. Η μοναδική επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, η αρχιλοχίας αεροπορίας στρατού, Βασιλική Πλεξίδα, η οποία εντοπίστηκε τραυματισμένη και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης, κατάγεται από τα Τρίκαλα και διαμένει στον Βόλο.

 

Ο δήμος Αργιθέας κήρυξε τριήμερο πένθος με τις σημαίες σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες να κυματίζουν μεσίστιες, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση. Tα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και συνολικά στους άνδρες και τις γυναίκες της 1ης Στρατιάς, εξέφρασε με δήλωσή του και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. 

 

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, η νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων άτυχων στρατιωτικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο. Στο νοσοκομείο μετέβη και ο αρχηγός του ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ παρόντες ήταν επίσης συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Στοιχεία για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που έχασαν την ζωή τους από την μοιραία πτώση του ελικοπτέρου


Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υποστράτηγος (Τεθωρακισμένων) Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Ήταν τάξεως 1984.


Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμος, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά. Ήταν τάξεως 1989.


Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου.


Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού) Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα.


Η αρχιλοχίας (Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης) είναι 26 ετών.

 

Οι εξόδιοι ακολουθίες για τους πεσόντες αξιωματικούς

 

Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι εξόδιοι ακολουθίες για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που έχασαν την ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

 

Η εξόδιος ακολουθία του υποστρατήγου (ΤΘ) Ιωάννη Τζανιδάκη, θα τελεσθεί την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.


Η εξόδιος ακολουθία του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου(ΤΘ) θα τελεσθεί την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας.


Η εξόδιος ακολουθία του ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα θα τελεσθεί αύριο στις 12 το πρωί στη Λάρισα και η εξόδιος ακολουθία του υπολοχαγού(ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή θα τελεσθεί αύριο στις 5:30 το απόγευμα, επίσης στη Λάρισα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ