Την άποψη ότι η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού έχει ακόμα πολύ μέλλον, εξέφρασε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

 

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας με μέτρα. Μάλιστα, εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε «αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα».

 

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. «Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, είπε και μίλησε για την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν. Τέλος. ο κ. Θωμαΐδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι μικρότερες ηλικίες είναι ασυμπτωματικές και διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr