Απεργία την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη: Ο δήμος θέλει να κόψει όλες τις «επικίνδυνες» λεύκες

Θεσσαλονίκη: Ο δήμος θέλει να κόψει όλες τις «επικίνδυνες» λεύκες Facebook Twitter
Την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε λεύκα σε πολυσύχναστο δρόμο της Θεσσαλονίκης (Πηγή φωτό voria)
0

Να κόψει σταδιακά όλες τις λεύκες, που βρίσκονται σε δεκάδες σημεία της Θεσσαλονίκης και να τις αντικαταστήσει με πιο ανθεκτικά δέντρα, σχεδιάζει ο κεντρικός δήμος.

Αφορμή για αυτό το πλάνο είναι πρόσφατο περιστατικό πτώσης λεύκας, στη μέση της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, από όπου καθημερινά περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζουν εισήγηση, προκειμένου να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η κοπή και αντικατάσταση των λευκών.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Σωκράτη Δημητριάδη, πρόκειται για δέντρα που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για διερχόμενους και αυτοκίνητα, ασταθή, με χαμηλές ρίζες και μπορεί να πέσουν στο έδαφος ή στο οδόστρωμα ακόμη και με χαμηλής έντασης ανέμους.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.200 λεύκες στον δήμο Θεσσαλονίκης, με την ηλικία κάποιων δέντρων να ξεπερνά τα 40 έτη. Πρόκειται για δέντρα που παίρνουν μεγάλο ύψος και είναι περισσότερο επιρρεπή σε πτώσεις, εξήγησε ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στο ΑΠΕ.

«Παρά το γεγονός ότι έχουν κλαδευτεί όλες οι λεύκες για να μειωθεί το βάρος, δεδομένου ότι γνωρίζουμε την επικινδυνότητά τους, έχουμε πολλά συμβάντα με πτώσεις λόγω προχωρημένης εσωτερικής σήψης. Η λεύκα ήταν το δέντρο των δημάρχων γιατί μεγάλωνε γρήγορα. Όμως, δυστυχώς, σε βάθος χρόνου έχουν δημιουργήσει άπειρα προβλήματα. Είμαστε τυχεροί που από τις πτώσεις δεν θρηνήσαμε θύματα παρά μόνο καταγράφτηκαν υλικές ζημιές», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Από την πτώση της λεύκας επί της παραλιακής λεωφόρου την περασμένη Παρασκευή προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ένα ΙΧ, αλλά δεν ήταν το μοναδικό τέτοιο περιστατικό. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου καταγράφονται περίπου 10-15 πτώσεις δέντρων τον χρόνο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι και οι 18 λεύκες που κόπηκαν στην οδό Αγγελάκη -στο σημείο όπου φυτεύτηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες αιωνόβια ελαιόδεντρα- παρουσίαζαν εσωτερική σήψη και δύο εξ αυτών ήταν θέμα χρόνου να πέσουν στο οδόστρωμα.

Η εισήγηση των υπηρεσιών της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος είναι να κοπούν οι λεύκες ύστερα από έρευνα και με βάση την ηλικία τους, που καταγράφεται στη διαδικτυακή εφαρμογή Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης «Green Tree». Επίσης, θα αντικατασταθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα, κατά προτεραιότητα πλατάνια, για να παρέχεται στους δημότες αντίστοιχος ίσκιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ