ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Θεσσαλονίκη: Eισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ

Θεσσαλονίκη: Eισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Διπλή προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη που έγινε στο «Αλεξάνδρειο» διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας αναζητά ποινικές ευθύνες, τόσο από οπαδούς των δύο ομάδων που «πρωταγωνίστησαν» στα έκτροπα, όσο κι από αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των οπαδών κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου.

Με έγγραφη παραγγελία του προς τον αναπληρωτή αθλητικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Μπουτσιαβάρα και επικαλούμενος δημοσιεύματα, ο κ. Τσόγκας ζητά να διεξαχθούν δύο ξεχωριστές έρευνες. Η μία από την Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και η άλλη από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Β. Ελλάδας της ΕΛΑΣ.

Στο επίκεντρο της πρώτης προκαταρκτικής έρευνας θα βρεθούν τα περιστατικά βίας που εκτυλίχθηκαν στις κερκίδες του «Αλεξάνδρειου», με τη χρήση συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων, τη ρίψη αντικειμένων και την άσκηση σωματικής βίας, προκειμένου να εντοπιστούν -ακόμη και με την αξιοποίηση μέσων τεχνολογίας- οι δράστες που τέλεσαν αδικήματα, συνδεόμενα με τον αθλητικό νόμο.

Αντικείμενο της δεύτερης έρευνας θα αποτελέσουν πιθανές ευθύνες των οργάνων της ΕΛΑΣ, σχετικά με τον έλεγχο των ατόμων που «πέρασαν» στις αθλητικές εγκαταστάσεις φωτοβολίδες και συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων. Επίσης, θα διερευνηθεί εάν συνελήφθησαν όλα τα άτομα που έκαναν χρήση τέτοιων αντικειμένων και στην αντίθετη περίπτωση, θα αναζητηθούν οι ευθύνες για τη μη σύλληψή τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ζητείται να καταγραφούν αναλυτικά όλα τα κρούσματα βίας που έλαβαν χώρα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, όπως επίσης να γίνει αναφορά στις ενέργειες στις οποίες προέβη η ΕΛΑΣ για τη σύλληψη των εμπλεκομένων, αλλά κι αν υπήρξε παράλειψη από την πλευρά της Αστυνομίας στη λήψη και εφαρμογή προληπτικών μέτρων βίας και στη σύλληψη προσώπων. Εάν πράγματι διαπιστωθούν παραλείψεις, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, να εντοπιστούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι.

Τα αποτελέσματα των δύο προκαταρκτικών θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με αναφορά των διευθυντών της Ασφάλειας και των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται, ότι από την ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα στο πλαίσιο του τελικού. Τέσσερις συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών και αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, ενώ οι υπόλοιποι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, από τους οποίους οι δύο για βεγγαλικά και φωτοβολίδες κι ο τελευταίος για περιστατικό που συνέβη μέσα σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς.

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ