Παγκόσμιο «συναγερμό» έχει σημάνει η μετάλλαξη Όμικρον, όπως ανέφερε σήμερα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

 

«Η εξέλιξη της πανδημίας μάς επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές» είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, από το υπουργείο Υγείας.

 

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε γνωστό πως, σύμφωνα με μαθητικά μοντέλα, η μετάλλαξη Όμκρον θα επικρατήσει της Δέλτα, «και στους επόμενους μήνες περισσότερο από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον».

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Όμικρον:

 

  • Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  • Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα νοσοκύτταρα.
  • Πόσο επιβαρυντικός είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

 

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου πρόκειται για ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων απαιτούν χρόνο για να δοθούν.

 

Ταχεία η διασπορά της

 

Σχετικά με τη μεταδοτικότητα ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, παρουσιάζει ταχεία διασπορά μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες από 3.500 κρούσματα ανήθλε 8.500

 

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Για την επίδρασή του στους μηχανισμούς της ανοσίας

 

Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ιός παρακάμπτει σε κάποια βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.

 

Η μετάλλαξη Όμικρον, όπως είπε, προκαλεί υπερτιπλάσιο και υπερτετραπλάσιο αριθμό επαναλοιμώξεων.

 

Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, τόνισε ότι αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και λοίμωξης.

 

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε, είπε η κ. Θεοδωρίδου και αυτά είναι τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας.