Τεράστια σπατάλη τροφίμων στην καραντίνα - Ποια προϊόντα κατέληξαν στα σκουπίδια

Τεράστια σπατάλη τροφίμων στην καραντίνα - Ποια προϊόντα κατέληξαν στα σκουπίδια Facebook Twitter
0

Στα σκουπίδια κατέληξαν σημαντικές ποσότητες τροφίμων που αγόρασαν οι Έλληνες εν μέσω καραντίνας, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Παν. Πάτρας από τους Προκόπη Κ. Θεοδωρίδης, Αν. Καθηγήτη Μάρκετινγκ και Θεοφάνη Β. Ζαχαράτο, Υποψήφιο Διδάκτορα, ποσοστό 72,6% του δείγματος δήλωσε πως το πρόβλημα της δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με μόλις 36% να δηλώνει πως δεν πετάει τρόφιμα.

Παρόλο που θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου των αγορών, η σπατάλη τροφίμων όχι μόνο περιορίσθηκε αλλά αντιθέτως η υπεραποθεματοποίηση προϊόντων οδήγησε αρκετά εξ αυτών στα σκουπίδια. Και αυτό παρά το γεγονός πως ποσοστό 52,3% των καταναλωτών ψωνίζει πάντα με λίστα αγορών.

Επίσης σημαντικό μέρος του δείγματος ανέφερε ότι σχεδίαζε τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας (συχνά το 33,9% και πάντα το 16,8%). Και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το 43,8% του δείγματος να μειώσει τις ποσότητες τροφίμων που αναγκάζεται να πετάει.

Ποια προϊόντα καταλήγουν πιο συχνά στα σκουπίδια

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα (μπορούσαν να επιλέξουν τρεις απαντήσεις), προκύπτει πως τα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 38,7%, τα φρούτα-λαχανικά σε ποσοστό 28%, τα αλλαντικά σε ποσοστό 26%, το ψωμί/είδη φούρνου (15,1%), το κρέας /ψάρι (6,9%) που είναι ευπαθή προϊόντα οδηγούνται πιο συχνά στον κάλαθο των αχρήστων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά στα σκουπίδια εν μέσω καραντίνας πετάχτηκαν αναψυκτικά (6,1%), ακόμη και όσπρια (4,7%), ζυμαρικά και ρύζι (3,8%), δηλαδή προϊόντα με μακρά διάρκειας ζωής.

Με πληροφορίες από Capital

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ