ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Σύψας: Τα 5 ειδικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων - Τι ισχύει για μάσκες, κυλικεία, διαλείμματα

Σύψας: Τα 5 ειδικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων - Τι ισχύει για μάσκες, κυλικεία, διαλείμματα Facebook Twitter
Σύψας: Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν κανονικά τα σχολεία - Τα 5 .ειδικά μέτρα για μάσκες, κυλικεία, διαλείμματα (Eurokinissi/Αρχείο)
0

«Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί» είπε υπεραμυνόμενος της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στο Open TV, o κ. Σύψας επισήμανε ότι «Θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας.

Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία.

Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορωνοϊό» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε πως «Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας.

Από την εμπειρία σχολείων που έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα παιδιά δέχονται εύκολα τη μάσκα, υπάρχουν ωραίες βαμβακερές μάσκες με σχέδια και ακούν τον δάσκαλο. Πέραν της μάσκας, θα υπάρξει μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει από κλειστές ομάδες παιδιών, δηλαδή οι τάξεις δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θα υπάρχουν ξεχωριστά διαλείμματα, απολύμανση, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια» περιέγραψε.

«Τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», πρόσθεσε ενώ επανέλαβε τα ευρήματα επιστημονικών ερευνών που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα».

 Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως «Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».

Σε ό,τι αφορά τα κυλικεία, η επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δυο: α) Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο ή β) το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.

Ο κ. Σύψας ανέφερε και τα πέντε ειδικά μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι. Αυτά είναι τα εξής:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και δασκάλους. Εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ' Δημοτικού και πάνω, διευκρίνισε.

-  Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις ενώ θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα

- Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά

- Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο

- Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η έναρξη των σχολικών μονάδων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.


«Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και για μαθητές» σημείωσε μεταξύ άλλων διευκρίνισε ότι ο ΕΟΔΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες που θα αποφασιστούν και θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον σχολικό χώρο.

Τόνισε δε  ότι θα βγουν και ειδικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Απουσίες

Αναφερόμενη στις απουσίες, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί ενώ στην περίπτωση που κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.


Αυστηρά με χρήση μάσκας και η μεταφορά των μαθητών από και προς τι σχολικές μονάδες από μαθητές, οδηγούς και συνοδούς.

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την εξ' αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία, που τους επιτρέπει να λείπουν  δικαιολογημένα.

 

Η πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για τα ειδικά σχολεία είναι ίδια με τα υπόλοιπα, με τις οδηγίες για την χρήση της μάσκας ωστόσο να αποσαφηνίζονται τις προσεχείς ημέρες.

Στα πανεπιστήμια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως αυτή του Ιουνίου, με τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων να ανακοινώνονται στο τέλος Αυγούστου.

Ελλάδα
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ