Η συνεργασία γαλλικών εταιρειών με το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία «κλιματικά ουδέτερου» ελληνικού νησιού ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κώστα Σκρέκα με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

 

Στη συνάντηση μετείχαν και εκπρόσωποι εταιρειών, ενώ κύριο θέμα ήταν η ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων, με στόχο τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

 

Για την άμεση πιλοτική εφαρμογή αυτού του εγχειρήματος σε νησί του Αιγαίου, το οποίο θα προσδιοριστεί κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την κατάρτιση σχετικού οδικού χάρτη με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εμπλεκομένων εταιρειών.

 

Το έργο, σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

 

Μέσω του έργου δρομολογείται ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

 

Για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, συμπλήρωσε.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr