Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λίγο πριν τις 9 το πρωί βρέθηκε στον χώρο του Πολυτεχνείου όπου κατέθεσε στεφάνι.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στεφάνι αναμένεται να καταθέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ θα ακολουθήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Η κ. Σακελλαροπούλου έφτασε στον προαύλιο χώρο του ΕΜΠ, εισερχόμενη από την πλαϊνή είσοδο, κατέθεσε το στεφάνι και προέβη στην εξής δήλωση.

 

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Είναι μια κορυφαία πράξη αντίστασης, που καθόρισε όχι μόνο μια γενιά και τους αγωνιστές αλλά και την πιο προοδευτική περίοδο της δημοκρατίας.

 

»Οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Το μήνυμα που εκπέμπει το Πολυτεχνείο είναι καθολικό: Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης».

 

Στις 10:30 αναμένεται να καταθέσει στεφάνι αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ ενώ ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, μετά την κατάθεση στεφάνου, αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση, στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ. 

 

Ειδικά μέτρα σε ισχύ φέτος 

 

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έχουν τεθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, κλειστούς σταθμούς του μετρό και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει των ειδικών μέτρων για την επέτειο των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 

Ειδικά δε φέτος έχει απαγορευθεί η πορεία προς την Αμερικάνικη Ένωση αλλά και οποιαδήποτε συγκέντρωση άω των 4 ατόμων, λόγω της πανδημίας.

 

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί "Αίαντες", ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

 

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

 

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

 

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

 

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι νεοτέρας και με εντολή της ΕΛ.ΑΣ θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό: Ομόνοια, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής ενώ θα τροποποιηθούν όλες οι γραμμές των τρόλεϊ που περνούν από την Πατησίων.

 

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

 

Κλειστή παραμένει η Πατησίων ενώ σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, πλατείες και σημεία συγκέντρωσης (Ομόνοια, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Προπύλαια, Χαυτεία, Κάνιγγος, με κλιμακωτή και προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων σε αυτές.

 

Ήδη από χθες Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ισχύουν τροποποιήσεις σε δρομολόγια τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛΑΣ θα είναι κλειστή η πρόσβαση από Ομόνοια έως Αλεξάνδρας ή Αγίου Μελετίου, από 08:00 έως 11:00 όταν καταθέτουν στεφάνια Πρόεδρος της δημοκρατίας, αντιπροσωπείες και επίσημοι.

 

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και από Χίλτον έως κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας), Πάρκο Ελευθερίας.

 

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτές για περίπου 3 ώρες.