Ο Σπύρος-Richard Hagabimana απαντά για πρώτη φορά στις φήμες που τον θέλουν υποψήφιο βουλευτή

Σπύρος-Richard Hagabimana Facebook Twitter
Το άσυλο είναι ατομικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να είναι μία οργανωμένη μετάβαση στην Ευρώπη από παράνομους διακινητές που κερδοσκοπούν.
0

Ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα ήρθε από το Μπουρούντι στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘90 για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε ίσως κανείς, οργανώθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας εδώ και 25 χρόνια.

Πριν από λίγες μέρες εξελέγη σύνεδρος για να εκπροσωπήσει την κομματική του οργάνωση στο Συνέδριο και όλοι αναρωτιούνται αν θα είναι και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. 

Θα είναι ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα ο πρώτος μαύρος Έλληνας βουλευτής, όπως γράφουν ήδη πολλοί εδώ και μία εβδομάδα; «Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο», μας είπε, αν και θα δεχόταν με χαρά «την πρόκληση και την τιμή» να είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ανήκει εδώ και πολλά χρόνια.

Αφορμή για τη συζήτηση αυτή ήταν η εκλογή του ως συνέδρου για το επερχόμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, από την οργάνωσή του στη Β’ Πειραιά, η οποία τον εξέλεξε πρώτο μεταξύ όλων των υποψηφίων συνέδρων. Η πρωτιά αυτή δημιούργησε μια δυναμική, μας λέει, η οποία έφερε και τη συζήτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα του.

Ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα υπήρξε σύμβουλος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Νότη Μηταράκη και σήμερα είναι υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

Δεν είμαι διαφορετικός. Είμαι ένας πολίτης της Ελλάδας, απλά έχω γεννηθεί στην Αφρική. Σε μια χώρα που όλοι είναι μαύροι και είμαι μαύρος. Μου αρέσει έτσι όπως είμαι, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό.

— Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, όπως αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα;

Τα είδα κι εγώ τα δημοσιεύματα, κάποιοι με ανέφεραν ήδη ως πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι έθεσα αυθορμήτως υποψηφιότητα για σύνεδρος στις εσωκομματικές εκλογές στη Β’ Πειραιά και βγήκα πρώτος. Αυτό πυροδότησε μια δυναμική και μετά πολλοί μου είπαν «γιατί όχι και υποψήφιος στις εκλογές;». Μπορώ να σας πω ότι με ξάφνιασε ευχάριστα αυτό. Θέλω να υπηρετώ τη χώρα και τον λαό που αγαπάω. Δεν έχει γίνει καμία διαδικασία γι' αυτό. Μετά την ανάδειξή μου ως συνέδρου έγιναν κάποιες συζητήσεις με το κόμμα, αυτές τις μέρες. Αυτό είναι όλο.

— Αυτές οι συζητήσεις προέκυψαν μετά την ανάδειξή σας ως συνέδρου; Χαίρεστε που σας έβγαλαν πρώτο και πολλοί θέλουν να σας δουν και βουλευτή;

Ναι, φυσικά χαίρομαι πολύ και θα είναι τιμητικό να με επιλέξει ως υποψήφιο το κόμμα μου.

— Νιώθετε διαφορετικός;

Δεν είμαι διαφορετικός. Είμαι ένας πολίτης της Ελλάδας, απλά έχω γεννηθεί στην Αφρική. Σε μια χώρα που όλοι είναι μαύροι και είμαι μαύρος. Μου αρέσει έτσι όπως είμαι, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό.

Σπύρος-Richard Hagabimana Facebook Twitter
O Σπύρος-Richard Hagabimana σε συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά το 2016. Φωτ.: Eurokinissi

— Το νιώθετε ως προσβολή αν σας πει κάποιος μαύρο;

Όχι, για μένα δεν είναι καθόλου προσβολή, εκτός αν κάποιος το πει προσβλητικά και κακόβουλα. Η λέξη καθαυτή όμως δεν με ενοχλεί καθόλου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προσβολή. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου σπούδασα είχα συνηθίσει να είμαι το μαύρο παιδί. Δεν έχω κανένα κόμπλεξ με το χρώμα του δέρματος μου, που είναι απλά αυτό: ένα χρώμα του δέρματος.

— Θα είστε δηλαδή ο πρώτος υποψήφιος βουλευτής στην Ελλάδα που γεννήθηκε στην Αφρική;

Κοιτάξτε, επειδή στον πόλεμο δεν πάει κανένας στρατηγός για να χάσει, αν είμαι υποψήφιος, θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι ο πρώτος βουλευτής μαύρος, αλλογενής, γεννημένος στην Αφρική, ο οποίος έγινε Έλληνας γιατί αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα. Επέλεξα να γίνω Έλληνας. Το ζήτησα.

— Ωστόσο είναι βέβαιο ότι λόγω της καταγωγής σας, κάποιοι θα αμφισβητήσουν την αγάπη σας για την Ελλάδα, ακόμα και στη βάση του κόμματός σας. Ενδεχομένως ορισμένοι να σας στοχοποιήσουν ρατσιστικά. Είστε έτοιμος για αυτό;

Δεν πειράζει. Αυτά είναι κοινωνικά φαινόμενα που τα βλέπουμε και τα ζούμε, αλλά δεν πρέπει να μας αποσπάνε την προσοχή. Η αγάπη για την Ελλάδα, για την πατρίδα, δεν εξαρτάται από το χρώμα του δέρματος. Να με κρίνουν για τις πράξεις μου, όχι για το χρώμα του δέρματός μου.

— Γιατί διαλέξατε τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική μου οικογένεια, αυτή με εμπνέει. Από τη μεταπολίτευση και μετά καθορίζει τη μοίρα της χώρας και δεν σταμάτησε ποτέ να πρωταγωνιστεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει γερές βάσεις, από την ίδρυση του κόμματος ως σήμερα. Προχωρά με στρατηγική και σχέδιο, πάντα δίπλα στην κοινωνία. Ως αξιωματικός του Ναυτικού έχω ιδιαίτερα συναισθήματα για την πατρίδα μου και δεν θα μπορούσα να είμαι σε ένα κόμμα που δεν έχει και πατριωτικά χαρακτηριστικά.

— Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέχεται κριτική και κατηγορείται για push backs. Υπουργοί του Ερντογάν την κατηγορούν ότι πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτά είναι ψέματα. Σκέτα ψέματα. Είναι απάνθρωπο να πνίγονται άνθρωποι στη θάλασσα και ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε να χαθούν άλλες ζωές –γιατί όσο θα μπαίνουν με αυτές τις συνθήκες στη θάλασσα, θα έχουμε και θύματα– είναι να σταματήσουμε τους διακινητές που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους για το κέρδος. Ποιον ωφελεί όλο αυτό; Αυτόν που βγάζει χρήματα. Τον διακινητή. Ο διακινητής έχει πολλά πρόσωπα. Υπάρχουν κράτη που φέρονται ως διακινητές. Υπάρχουν οργανώσεις που φέρονται ως διακινητές και υπάρχουν και άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Όλα αυτά για μένα είναι εγκληματικά. Όποιος είναι φιλάνθρωπος στα αλήθεια και έχει συναισθήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα έπρεπε να τα βάλει με όλους αυτούς που παρακινούν τους ανθρώπους να ρισκάρουν με αυτόν τον τρόπο και να βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο μπαίνοντας στη θάλασσα. Όσο θα έχουμε ανθρώπους που μπαίνουν με αυτόν τον τρόπο στη θάλασσα για να έρθουν στην Ευρώπη, θα έχουμε και θύματα.

— Το ελληνικό λιμενικό δεν ευθύνεται;

Είναι προσβλητικό για ένα Σώμα που έχει σώσει χιλιάδες και σώζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές να υπάρχει έστω και υπόνοια ότι πνίγει ανθρώπους. Αν έπνιγε το Λιμενικό μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα ερχόταν κανείς. Όσοι τα λένε αυτά λένε ψέματα για ανθρώπους που σώζουν ζωές. Τώρα κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορα. Μα τι θα κάνει το Λιμενικό, αν δεν φυλάει τα σύνορα;.

— Και πώς θα μπουν στη χώρα οι άνθρωποι που θέλουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου; Γιατί τώρα εμποδίζονται. 

Το άσυλο είναι ατομικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να είναι μία οργανωμένη μετάβαση στην Ευρώπη από παράνομους διακινητές που κερδοσκοπούν. Υπάρχει διαδικασία, την οποία μπορεί να ακολουθήσει όποιος χρειάζεται να καταθέσει αίτημα ασύλου. Ο πραγματικός πρόσφυγας που τον κυνηγάνε ή έχει πόλεμο στη χώρα του φεύγει από αυτή και πηγαίνει στην πρώτη χώρα που δεν κινδυνεύει και ζητά άσυλο. Δεν περιμένει να περάσει 3-4 χώρες για να διαλέξει σε ποια θέλει να καταθέσει το αίτημα.

— Άρα συμφωνείτε με την πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; 

Ναι, συμφωνώ, είναι μια πολιτική ευθύνης. Όποιος δικαιούται άσυλο να το παίρνει, αλλά όποιος δεν το δικαιούται δεν μπορεί να το παίρνει. Με ανθρωπιά, αλλά και ευθύνη για την χώρα. Δεν είμαι τυχαία στη Νέα Δημοκρατία. Είμαι οργανωμένος στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από τότε που σπούδαζα στη Νομική, μετά τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτές που μου ταιριάζουν και θέλω να εργαστώ γι' αυτές. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM